Foto: arkadikuhlmann.com

Inspiratie vinden in de Islam is al snel verdacht. In veel delen van de wereld worden vrouwen onderdrukt met de Koran in de hand. En de de sharia-wetgeving staat ver van de verworvenheden van de moderne rechtstaat. Toch deinst Arkadi Kuhlmann, CEO van ING Direct, de grootste online bank van Amerika, er niet voor terug om juist in de islam inspiratie te vinden voor de oplossing van de bankencrisis.

In tijdschrift Ode zegt hij: “De islamitische opvatting van bankieren is vanuit de samenleving gezien veel eerlijker. Een islamitische bank mag geen winst maken met het uitlenen van geld. De islam is zelfs de enige godsdienst waarin rente nog steeds verboden is, wat oorspronkelijk in alle godsdiensten verboden was. ”

Islamitische banken vragen klanten alleen een comissie voor het gebruik van het geld. Betalen klanten te laat terug, dan neemt de bank zijn verlies. Klanten betalen niet jaar in jaar uit voor dezelfde dienst. Banken kunnen je ook niet failliet laten gaan, maar geld kan zich ook niet ophopen door het ontbreken van samengesteld interest.

Kuhlmann ziet banken als nederige tussenpersonen, nutsbedrijven die er voor moeten zorgen dat geld en middelen binnen de economie verplaatst worden. Een beloning in de vorm van comissie is daarvoor op zijn plaats, maar niet het enorme rendement dat banken nu binnenhalen.

Kuhlmann vindt bovendien dat banken veel te makkelijk geld uitlenen. Onder het motto ‘spaar zoveel als u kunt, leen alleen wat u nodig hebt’ is hij daarom in 2000 de online bank ING Direct begonnen. Spaarders krijgen hier een hoger tarief dan bij traditionele banken, want de bank werkt uitsluitend online waardoor ze geen kosten maakt voor dure kantoren, onroerend goed en klantenbediening.

Deze formule met een hogere rente, maar alleen online klantenbediening slaat aan. Met acht miljoen klanten en honderd miljard dollar aan spaartegoeden is ING Direct nu de grootste spaarbank van de VS.

De passie die spreekt uit het Ode-interview met Kuhlmann laat zien dat er ook binnen de financiële wereld al mensen zijn die bevlogen werk maken van eerlijker bankieren. En dat je met die instelling niet alleen een sympathieke niche-speler zoals Triodos kunt worden, maar ook de grootste spaarbank van de Verenigde Staten.

Bron: tijdschrift Ode, november 2011

Lees ook:

Occupy opgelet, oplossing voor de crisis ligt in IJsland

Duurzaam ondernemen, dat levert op.

Quiz: test je kennis van de spectaculaire afname van geweld