In klaslokalen is de luchtkwaliteit vaak niet om over naar huis te schrijven. Planten in de klas zuiveren de lucht en zorgen ervoor dat leerlingen betere leerprestaties leveren. Dat bleek uit onderzoek van TNO en anderen.

Als veel kinderen in een kleine ruimte zitten, neemt de luchtkwaliteit snel af. De lucht wordt droog, en krijgt een hoog gehalte aan CO2. Ook blijven onfrisse geuren hangen. Dat alles is niet bevorderlijk voor de concentratie en het denkvermogen. Uit onderzoek van TNO, Fytagoras Plant Science, gezondheidsinstituut NIGZ en DENK Communicatie bleek dat planten in de klas de leerprestaties flink kunnen verbeteren. Na plaatsing van luchtzuiverende planten, stegen de leerprestaties van kinderen op sommige onderdelen sterk, tot wel 35%.

Dat planten lucht kunnen zuiveren is al veel langer bekend. Zo verscheen onder andere in 1996 reeds een artikel in Ode over planten als gespecialiseerde schoonmakers van de lucht binnenshuis. Ook onderzoek van Nasa heeft dergelijke effecten van planten aangetoond. Dat de leerprestaties zo flink toenemen is echter een opmerkelijk feit.

Er vallen wel enkele kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek. Zo werd het onderzoek gefinancierd door belanghebbenden: het productschap Tuinbouw en een vereniging van plantentelers. Ook bleek dat kinderen in een controlegroep bij een tweede test een 12% hogere score te behalen zonder dat er extra planten in de klas waren gezet. De vraag is dus hoe sterk dit onderzoek is.

Toch blijven de conclusies intrigerend: zou het echt zo makkelijk zijn om kinderen beter te laten leren? Tot slot goed nieuws voor de leraren: planten werken ook nog eens geluidsabsorberend. En dat zal in een drukke klas soms best welkom zijn. | Door: Willemijn Sneep

Bron: Onderzoeksrapport ‘Plant in de klas’

Foto: Airsopure

Lees ook

De stille kracht van varens

De natuur zuivert de natuur

Ga nu allemaal eens stilzitten – meditatie op scholen

Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand