Foto: Designboom

Zonnepanelen van planten: is het een serieuze ontwikkeling of alleen maar een goed idee? Wetenschappers zien er in ieder geval wel wat in.

In huidige zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit met behulp van silicium en andere metalen. Probleem is dat de grondstoffen voor zonnepanelen duur zijn, en milieuproblemen opleveren. Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge kijken daarom naar planten als bron van elektriciteit. Planten zetten namelijk ook zonlicht om in energie met fotosynthese. En ze zijn goedkoop en milieuvriendelijk. 

De onderzoekers uit Cambridge hebben een werkend prototype ontwikkeld, maar het gaat nog wel een tijdje voordat echte toepassing van de technologie commercieel haalbaar is. Ondertussen hebben de wetenschappers al wel een promovendus en een tweetal designers aan het werk gezet om praktische toepassingen te verzinnen, zoals de mostafel en zonnebomen.

Bronnen: designboom, inhabitat, (via energyfuture.nl).

Lees ook

Plastic zonnecel maakt huizen tot zonnekrachtcentrales

Zelf zonnepanelen op je dak

Duurzaam ondernemen, dat levert op