Janskerkhof Utrecht

Flessenwater is gemiddeld 650 keer milieubelastender dan kraanwater en 325 keer zo duur. Sinds deze zomer geldt daarom al een verbod op bronwater in de Tweede Kamer. Naar aanleiding van dit verbod richten Vitens en Urgenda dit jaar op 11-11 hun landelijke campagne ‘IkSpringOver’ op kraanwater specifiek op ambtenaren. Als het in Den Haag al gebeurt, dan kan het in de gemeente immers ook.

56 Wethouders in de Provincie Gelderland met Duurzaamheid in hun portefeuille, ontvingen een verzoek of zij een Jointhepipe.org watertappunt willen plaatsen op een druk bezochte, openbare plek in hun gemeente. Drinkwaterberdrijf Vitens verzorgt hiervoor gratis de aansluiting van het grondwerk. Zo kunnen gemeenten goedkoop scoren met een groene en eerlijke beleidsmaatregel: het watertappunt draagt namelijk bij aan een beter milieu en aan een eerlijke verdeling van drinkwater (want voor ieder kraanwatertappunt dat Jointhepipe.org in het Westen plaatst, wordt een drinkwaterproject in een ontwikkelingsland gefinancierd).

Leidscheplein Amsterdam

Wanneer de gemeente laat zien hoe leuk en makkelijk het aanleggen van een watertappunt is, dan blijken scholen, bedrijven en instellingen dit snel over te nemen. Zo heeft het Westerpark in Amsterdam nu ook een tappunt, na het Vondelpark, Leidseplein en de Hogeschool van Amsterdam. In Utrecht heeft Vitens inmiddels al 6 van de 8 tappunten
aangesloten op het Janskerkhof, Wilhelmina Park, Julianapark, Griftpark, Lepelenburg en Dorpsplein Vleuten. Ook zijn de tappunten inmiddels geplaatst in de Gemeente Haren, Groningen en op Schiphol.

Misschien ook leuk voor ons, particulieren, om bij de No Impact Week, van 6-13 november, alleen kraanwater te drinken en flessenwater overal categorisch te weigeren.