Hete steden niet oorzaak van stijgende temperatuurmetingen. Foto: Milena Mihaylova, Flickr

Professor Richard Muller kreeg geld van oliemagnaten om te bewijzen dat de opwarming van de aarde toch niet klopte. Na twee jaar onderzoek komt hij met een opmerkelijke conclusie: de aarde warmt wel op.

Muller, verbonden aan de prestigieuze Amerikaanse Berkeley University, onderzocht het zogeheten “Urban Heat Island”-effect. Steden zijn gemiddeld warmer dan het platteland. Het meewegen van stedelijke temperatuurmetingen in klimaatmodellen zou de gemeten temperatuurstijging verklaren.

Na twee jaar onderzoek is hij ervan overtuigd dat dit niet het geval is. De cijfers uit zijn onderzoek  “ondersteunen de hoofdconclusies van eerdere groepen dat stedelijke opwarming de schattingen van recente wereldwijde klimaatverandering niet onnodig bevooroordelen,” aldus Muller en zijn team.

Saillant detail aan dit onderzoek is dat het mede gefinancierd werd door de gebroeders Koch, twee Amerikaanse zakenmannen met grote belangen in de olie-industrie . Zij zijn berucht omdat ze klimaatskepticisme uitdragen en ondersteunen. Vandaag presenteert Muller zijn onderzoek op een conferentie over klimaatwetenschap.

Bron: Physorg.com, Huffingtonpost

Lees ook

België stopt met kernenergie

Opmerkelijke feiten over zonne-energie

Duurzaam ondernemen, dat levert op