Bron: Rankabrand

Bijna dagelijks berichten de media over klimaatverandering. Maar wat doen kranten en TV zelf tegen de opwarming van de aarde? Uit nieuw onderzoek van Rankabrand blijkt dat hier weinig over te zeggen valt. In de woorden van de onderzoekers: “Het lijkt of de merken ons niets willen vertellen.”

Rankabrand had drie nieuwe vragen toegevoegd aan haar criterialijst, allen gericht op klimaatverandering: publiceren de merken een ecologische voetafdruk? Hoe groot is deze? En hebben ze een hiervoor reductiedoelstelling? De meeste antwoorden waren: ‘Nee’, ‘Zwijgt hierover’ en ‘Nee’.

Wel bleek dat printmedia zich meer inspannen dan TV. De belangrijke TV-stations wijzen niet eens op de grootte van hun CO2-voetafdrukken, maar drie grote landelijke bladen doen dat wel: De Telegraaf, De Kampioen en Elsevier. En de eerste twee gaan zelfs nog verder: ze publiceren serieuze concrete doelen om emissies te reduceren.

Slechts een handjevol kranten heeft sinds januari dit jaar een nieuw MVO-rapport gepubliceerd (Elsevier, deKampioen, De Telegraaf, en National Geographic). En over het geheel bevatte deze zeer weinig nieuwe informatie.

Volgens Rankabrand moet informatie over duurzaamheid gemakkelijk toegankelijk zijn voor consumenten om verantwoorde keuzes te maken. En media, als verspreiders van informatie, zouden hierin juist het goede voorbeeld kunnen geven. Maar het lijkt er meer op dat ook hier de kinderen van de slager het slechtste vlees eten.

Al is er wel een goed voorbeeld te geven: de krant De Betere Wereld staat nog steeds op nummer 1.

Bron: Rankabrand