Albert K. Law, Flickr.com

Albert K. Law, Flickr.com

Yoga werkt beter tegen lage rugpijn dan reguliere behandelmethodes, zo blijkt uit onderzoek van de University of York. Goed nieuws, want geschat wordt dat zo’n 80 procent van de volwassenen vroeg of laat last krijgt van rugpijn en de behandel- en economische kosten zijn relatief hoog.

Yoga vs. huisarts
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 313 patiënten. 156 van hen kregen wekelijks een yogales van een speciaal opgeleide instructeur. De overige 157 patiënten bezochten alleen de huisarts. Voor en na de onderzoeksperiode moesten patiënten een vragenlijst invullen en beoordelen hoe makkelijk ze dagelijkse activiteiten uit konden voeren. De patiënten die wekelijks aan yoga deden bleken aanmerkelijk minder moeite te hebben met bijvoorbeeld lopen, bukken en aankleden. Dit resultaat was ook negen maanden na de laatste yogales nog te zien.

Liggen of bewegen?
Het onderzoek werd geleid door Professor David Torgerson, de directeur van de York Trial Unit van de University of York. Volgens hem is het advies dat rugpatiënten nu krijgen het tegenovergestelde van dat wat ze vroeger te horen kregen: “In het verleden kregen patiënten met rugklachten te horen dat ze moesten gaan liggen en wachten tot het overging. Tegenwoordig is het belangrijkste advies de rug actief te houden.” Yoga blijkt een probaat middel: eerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat dit effectief is tegen rugpijn en dit onderzoek bevestigt dat dit ook op de lange termijn waar is.

Goedkope oplossing
Ook als het gaat om kosten is yoga een aantrekkelijk alternatief. Yoga kan namelijk in groepsvorm gegeven worden, waardoor de behandelkosten per persoon aanzienlijk verlaagd worden. Op dit moment wordt alleen in Engeland per jaar al een miljard uitgegeven aan zorgkosten voor patiënten met lage rugpijn. De economische kosten bedragen zelfs 20 miljard: na stress is rugpijn de meest voorkomende reden voor langere afwezigheid van het werk.

Bronnen: The Guardian, University of York

Lees ook:

Zelfs rokers worden mooier en vrolijker van yoga
Sporten halveert kans op depressie
Duurzaam ondernemen. Dat levert op.