Foto: Serve photography, Flickr

“Autisme is geen afwijking die je moet onderdrukken. Het is een normale variant van mens zijn.” Dit zegt autisme onderzoeker Laurent Mottron in een publicatie in het gezaghebbende blad Nature.

De onderzoeker komt tot zijn controversiële uitspraak door zijn contact met autistische mensen. Volgens hem zien wetenschappers de opmerkelijke kwaliteiten van autisten — zoals het oplossen van ingewikkelde puzzels of het zeer precies kunnen natekenen van objecten — als “een truc van het brein”. Mottron daarentegen ziet deze sterke kanten van autisten als tekenen van authentieke intelligentie. 

Volgens Mottron hebben autistische mensen last van vooroordelen waarbij gezonde mensen hun eigen gedrag als normaal bestempelen en hetzelfde gedrag van autisten als abnormaal. “Het is tijd om autisme te zien als een voordeel in bepaalde aspecten, en niet als een kruis dat je moet dragen,” aldus Mottron. “In veel gevallen hebben mensen met autisme vooral mogelijkheden nodig, regelmatige ondersteuning, maar slechts zelden behandeling.”

Bron: Physorg.com, Nature

Lees ook