“Als rijkdom het onontkombare gevolg was van hard werken en ondernemingszin, zou elke vrouw in Afrika een miljonair zijn. […] Veel van de mensen die tegenwoordig rijk zijn, kwamen daar omdat ze erin slaagden bepaalde banen te bemachtigen. Dit heeft minder te maken met talent en intelligentie dan met een combinatie van medogenloze exploitatie van andere en puur toeval.”

Dit zegt George Monbiot, commentator van The Guardian, in een pittig opiniestuk over waarom het de 1% gelukt is om de 99% te overheersen. Zijn beweringen zijn niet alleen opinie. Hij haalt ook onderzoeken aan, die aantoonden dat veel van de meest succesvolle leiders van bedrijven meer psychopatische kenmerken hebben dan criminelen. Hun gebrek aan empathie en egocentrisme zijn juist de reden dat ze bovenaan een bedrijf terecht komen. Geen wonder dus dat we een financiële crisis hebben, aldus Monbiot.

Of je het er mee eens bent, of niet: het is interessant leesvoer. En bonus: in zijn laatste paragraaf geeft hij aan hoe het wel En daar houden wij natuurlijk van. Hier vind je het artikel.