In de toekomst halveert het autobezit. Foto: paalia.

De tijd dat iedereen een of twee eigen auto’s voor de deur heeft staan is binnenkort definitief voorbij, aldus Marjan Minnesma, de directeur van Urgenda. Het aantal auto’s in Nederland — nu 7,6 miljoen — gaat uiteindelijk halveren. “Bovendien bestaat het grootste deel niet meer uit privéauto’s, maar uit gemeenschappelijke auto’s of service-auto’s van mobility providers, die veel meer uren per dag rijden,” aldus Minnesma. Zij zegt dit in de duurzame bijlage van het NRC Handelsblad, verzorgd door het tijdschrift Ode. Minnesma en andere experts signaleren drie trends die onze manier van reizen vergaand zal veranderen. 

1. Van autobezit naar autogebruik

Als je buurman een groteVolvo V70 heeft en jij een Tesla Roadster, waarom zou je niet eens ruilen? Alef Arendsen, de oprichter van leasebedrijf The New Motion deed het. Hij ging met de V70 op vakantie naar Italië, en zijn buurman crosste twee weken rond in de Tesla sportwagen.  Wat Arendsen deed, wordt steeds minder opmerkelijk. Er is een groeiend aantal bedrijven die het delen van auto’s mogelijk maakt. WeGo bijvoorbeeld bemiddelt tussen consumenten, waardoor mensen een auto van de buren kunnen rijden of, omgekeerd, hun eigen auto kunnen verhuren. Minnesma ziet deze trend naar auto delen vooral opkomen bij jongeren: “Voor de oudere generatie betekent een auto nog status en vrijheid. Jongeren zien helemaal geen vrijheid in filerijden, een parkeerplaats zoeken en 30 euro parkeergeld betalen.” Onderzoeken in Duitsland laten zien dat auto’s steeds minder een statusicoon worden.

2. Van file rijden naar multimodaal reizen

Elke vervoersmiddel – trein, fiets, auto – heeft zijn eigen voordelen. Het is nu nog moeilijk om “multimodaal” te reizen, oftewel om van het ene middel in het andere te stappen. Maar nieuwe technieken gaan dat veranderen. Het wijdverspreide gebruik van mobiel internet is een belangrijke voorwaarde daarvoor. “Multimodaal reizen is nu nog een ingewikkeld spelletje”, aldus Stefan Bratzel, professor Automotive in Duitsland, “Maar wanneer je de hele mobiliteitsketen beheerst, wordt het gemakkelijk.”

3. Van benzine naar batterijen

“Als we niet kunnen laden in dezelfde tijd als het duurt om benzine te tanken, dan hebben we geen business.” Dat zegt ondernemer Shal Agassi. En omdat het opladen van batterijen van elektrische auto’s veel te lang duurt, bedacht hij iets nieuws: shops waar je batterijen kunt wisselen. Hij gebruikt daarvoor technologie waarmee bommenwerpers ook hun bommen laten vallen. In 45 seconden ben je klaar, aldus Agassi. Door bedrijven als die van Agassi, maar ook door een snel groeiend landelijk netwerk van laadpalen, worden elektrische auto’s steeds aantrekkelijker.

Dat in Nederland het aantal auto’s naar beneden kan en de auto’s die rijden een stuk milieuvriendelijker worden, is goed nieuws. In ieder geval kunnen we dan minder angstig worden voor de nieuwe miljarden wereldbewoners die in de komende decennia geboren gaan worden. Want als ook de Chineze en Indiërs minder en schonere auto’s gebruiken, blijft de aarde misschien toch heel. En als Nederland nu al experimenteert met de toekomst van mobiliteit, des te beter. Als elk Chinees boerendorp een laadpaal en een elektrische auto wil, dan hebben wij de expertise en technologie in huis om ze van dienst te zijn.

Bron: NRC Handelsblad, Ode

3 x Ode voor slechts €10,- in plaats van €23,25,-

Lees ook

Elektrisch rijden is schoon en goedkoop

Geld verdienen met je auto door te delen

Filewekker waarschuwt wanneer je eindelijk naar huis kunt gaan