Bron: plastictasvrij.nl

Dordrecht is een stad met stevige duurzame ambities. Vorig jaar al werd het een officiële Fair Trade stad. Dit jaar wil een comité van vier bezorgde bezorgde burgers ook zorgen dat de oudste stad van Holland de eerste plastic tas vrije stad van Nederland wordt.

Per persoon gebruiken Dordtenaren ongeveer 300 plastic tassen per persoon, wat neerkomt op 36 miljoen plastic tassen voor de stad in zijn geheel per jaar. Zo’n tasje wordt gemiddeld 12 minuten gebruikt en dan meestal weggegooid. Maar veel tassen komen ook als zwerfafval op straat of in het water terecht en richten daar grote schade aan.

Het comité, een initiatief van Hanneke Kijlstra, vraagt inwoners daarom eigen tassen mee te nemen naar de winkel. Al bijna 300 mensen tekenden het deelnameformulier. Ook vragen ze winkeliers om over te schakelen op een milieuvriendelijk alternatief voor de plastic tas. Hint voor de initiatiefnemers: bij een experiment in een Amsterdamse drogisterij bleek dat het simpelweg stellen van de vraag “Gaat het zo mee?” leidde tot het weggeven van 50% minder plastic tasjes.

En nog een hint, omdat wij van hetkanWel het project zo goed vinden: meld Plastic Tas Vrij aan bij Nudge.nl, misschien levert het de daadkrachtige steun van de Raad van Actie op.

Lees ook:

De uitdaging: weg met de plastic tas

317 stukken plastic in maag kleine groene zeeschildpad

4 mythes over plastic die je zullen verbazen