Bij hetkanWel houden we van omdenkers. Probleemoplossers die de wereld verrassen door net even anders te kijken. Neem de onderzoekers aan het Lawrence Berkeley National Laboratory in Californië. Zij ontwikkelden het meest efficiënte zonnepaneel ter wereld, met een efficiëntie van 28,4%, ruim beter dan het oude record van 24%. Deze opmerkelijke prestatie hadden ze te danken aan een helder omdenkmoment: de zonnepanelen werken namelijk beter doordat ze mínder licht absorberen dan een conventioneel zonnepaneel, in plaats van méér.

Dit nieuwe zonnepaneel zendt fluorescerend licht terug – niet zichtbaar onder normale omstandigheden – waardoor een betere balans wordt bereikt in de hoeveelheid licht die wordt geabsorbeerd en de hoeveelheid die wordt omgezet in electriciteit. Door sommige lichtdeeltjes (‘fotonen’) terug te zenden als fluorescerend licht wordt namelijk voorkomen dat ze worden verspild als hitte. Hierdoor kan het systeem de overblijvende fotonen efficiënter gebruiken. Het onderzoeksteam gebruikt hiervoor galliumarsenide, een bijproduct van het smelten van aluminium, met als belangrijke kwaliteit dat het hoge temperaturen goed kan weerstaan.

Problemen brengt deze nieuwe methode natuurlijk ook met zich mee: galliumarsenide is veel duurder dan silicium, het materiaal dat normaal gesproken wordt gebruikt om zonnecellen te maken. Maar daar staat tegenover dat een heel klein beetje galliumarsenide hetzelfde kan als een flink stuk silicium. Een hoogefficiënte galliumarsenide cel hoeft maar enkele micrometers dik te zijn en zijn silicium evenknie maar liefst 100.

Blijft over dat galliumarsenide volgens reaguurders op Idealab ook kankerverwekkend en giftig is. Mocht dat zo zijn, dan wordt die uitdaging hopelijk ook nog omgedacht.

Bron: Idealab

Jij kan het ook:
Een zonnepaneel op je dak
Omdenken