National Ignition Facility, een Amerikaanse fusiereactor. Foto: Jurvetson, Flickr

Het is de heilige graal van schone energie: kernfusie. Miljarden euro’s zijn er al aan gespendeerd en nog steeds gaat het minstens nog tientallen jaren en vele miljarden euro’s meer kosten voordat er echt schone, onbegrensde elektriciteit door fusie uit het stopcontact komt. Tenzij een paar kleine, maar ondernemende bedrijven hun zin krijgen. Zij denken namelijk ‘slechts’ miljoenen nodig te hebben om kernfusie werkelijkheid te laten worden. 

De standaardgrap over kernfusie: het is de energiebron van de toekomst, en zal dat altijd blijven. Na tientallen jaren onderzoek lukt het nog steeds niet een stabiele fusie te laten plaatsvinden, laat staan een die meer energie oplevert dan het oplevert. Toch blijven overheden en bedrijven er geld in pompen. Waarom? “De beloning is te groot om te negeren,” aldus Steve Cowley, leider van een experimentele kernfusiereactor in Culham, in Engeland. “Fusie creeërt geen broeikasgassen, het is intrinsiek veilig en laadt geen last op volgende generaties. De primaire reactie produceert geen nucleair afval. En de hoeveelheid brandstof is min of meer oneindig. Je hebt alleen lithium en waterstof nodig. Alleen het zeewater is al genoeg om 30 miljoen jaar te voorzien in het huidige menselijke energiegebruik.”

Op basis van onder andere Cowley’s onderzoek in Culham, wordt in Frankrijk een nieuwe kernfusiereactor gebouwd, de ITER. 15 miljard euro moet deze gaan kosten. En dan hebben we het alleen over de bouw, en niet over het laten draaien van de reactor die enorme hoeveelheden energie nodig heeft. Jan van de Putte, een woordvoerder van Greenpeace International vindt kernfusie geen investering waard. “Advocaten van fusie onderzoek voorspellen dat de eerste commerciële fusie elektriciteit misschien over 50 tot 80 jaar geleverd zal worden. Maar waarschijnlijk is het een dood spoor. De technische barrières die overwonnen moeten worden zijn enorm.”

Een aantal bedrijven echter denken dat het wel kan, en dan ook nog een stuk goedkoper. Recent kwam in het nieuws dat Texas Instruments, een Amerikaans technologiebedrijf meetinstrumenten gaat bouwen voor fusiereactoren van het Italiaanse bedrijf Leonardo corp. Dat bedrijf beweert dat het op korte termijn kleine reactoren zal bouwen die 1MW energie gaan produceren. Maar het bedrijf is zo schimmig over hoe ze dat gaan doen, dat er veel skepsis bestaat.

Michel Laberge, uitvinder en wetenschapper, is een stuk opener over hoe hij met ‘slechts’ miljoenen kernfusie commercieel beschikbaar gaat maken. Na een midlife crisis startte hij “General Fusion”. Als wetenschapper wist hij ooit met 500.000 dollar een stukje technologie te ontwerpen waar grote bedrijven zonder succes miljarden dollars aan hadden gespendeerd. Met kernfusie wil hij iets vergelijkbaars doen. “Je kan de grote jongens verslaan als je dingen iets anders doet.” Waar reactoren als het ITER dure lasers en enorme magnetische velden inzetten, wil Laberge druklucht gebruiken om de superhoge temperaturen te bereiken  waarbij kernfusie ontstaat. “Druklucht is spotgoedkoop,” aldus de uitvinder.

Het is lang niet zeker of Laberge zal slagen in zijn opzet. “Ik zou niet zeggen dat ik 100% zeker ben dat het lukt. Dat zou een leugen zijn. Ik zou het op 60% kans zetten dat dit gaat werken. Natuurlijk zullen andere mensen me een veel kleinere kans geven, maar zelfs met 10% kans dat het werkt, zullen investeerders er geld in willen stoppen. Want dit is groot, man, dit gaat energie maken voor de hele planeet. Dit is enorm!” Onder andere Jeff Bezos, CEO van Amazon heeft al 30 miljoen dollar in het project geïnvesteerd.

Wie het internet verder afstruint, komt nog vele andere grote en kleine projecten over kernfusie tegen. Mogelijk dat geen van hen zal slagen. Maar de inventieve geest die dat wel doet sleept een hoofdprijs binnen: goedkope, schone energie voor een hele planeet.

Bron: MSNBC, NPR, The Guardian

Lees ook

Astronauten: kosmische zonnepanelen gaan energieproblemen oplossen

Meepraten over kernenergie

Geld verdienen aan windenergie