Zonnepanelen die in de baan om de aarde vliegen. Over 30 jaar zouden deze definitief een einde kunnen maken aan onze energieproblemen. Er is alleen geld nodig van de overheid om een paar fikse problemen te overwinnen, blijkt uit een nieuw rapport van de International Academy of Astronautics, een instituut dat wordt geleid door vooraanstaande ruimtewetenschappers. Er zijn veel voordelen aan zonnepanelen in de ruimte. Er is letterlijk ruimte genoeg, de panelen kunnen 24 uur per dag in een ideale richting naar de zon staan, en er is geen verlies door bewolking, regen of andere vervelende natuurlijke omstandigheden.

De onderzoekers van de International Academy of Astronautics  denken dat in 30 jaar tijd, met technologieën die nu in het laboratorium ontwikkeld worden, kosmische zonne-energie mogelijk is. Met elektromagnetische of laser stralen, kan de opgewekte energie naar delen op aarde geschoten worden, waar het op dat moment het meeste nodig is.

Twee problemen maken deze toekomst echter vooralsnog een droom: de opstartkosten en het energietransport. Een zonnepaneel op je dak heb je zo gemonteerd, maar zonnepanelen in de ruimte schieten kost natuurlijk enorm veel geld. En enerigetransport via straling is nog een experimentele technologie die nog niet op grote schaal is toegepast. Er zijn nog grote vragen over de efficiëntie van deze methode en mogelijke gevaren (als er iets mis gaat, worden dan hele steden verbrand?).

De onderzoekers wijzen er daarom op dat er opstartgeld van de overheid nodig is om van deze droom echt toekomst te maken. Het rendement is te onzeker om alleen van commerciële partijen geld te verkrijgen. En los van alle technologische uitdagingen is dat misschien wel het grootste obstakel. Vooralsnog moeten we misschien eerst maar eens alle daken van de wereld volleggen met zonnepanelen.

Bron: Reuters

Lees ook

Een zonnepaneel op je dak

Raketbenzine uit urine

Test hoe je duurzamer kunt ondernemen