mariordo59, Flickr.com

mariordo59, Flickr.com

Duurzaam rijden heeft de toekomst, daarvan zijn ook autofabrikanten overtuigd. Daarom lijkt de economische crisis vooralsnog geen invloed te hebben op de ontwikkeling van elektrische auto’s. Dat betekent dat 2012 een goed jaar wordt voor de elektrische auto: bestaande modellen worden vernieuwd en ook nieuwe modellen verschijnen op de markt. Dit is de top 5 van elektrische auto’s die je in 2012 niet wilt missen.

1. Toyota iQ EV
Tijdens de Geneva Motor Show onthulde Toyota haar eerste volledig elektrische auto. De wagen is gebaseerd op 3+1 zitter iQ en heeft een actieradius van 100 km. De elektromotor draait op een dunne lithium-ion batterij die verwerkt is in de bodem van de auto. De iQ EV wordt in de loop van 2012 in productie gebracht.

2. Renault Zoe Z.E.
In het derde kwartaal van 2012 komt Renault met de ZOE, een compacte hatchback met een actieradius van maximaal 160 kilometer. De auto kan binnen 6 tot 8 uur opgeladen worden via een oplaadpunt. Kosten: gemiddeld 2 euro.

3. Nissan Leaf
De Nissan Leaf werd in 2011 al auto van het jaar. Deze elektrische auto heeft een nuluitstoot en is dus volledig elektrisch. De actieradius van meer dan 150 kilometer en topsnelheid van 145 kilometer per uur zijn opvallend. De oplaadtijd van 25 minuten maakt nog meer indruk.

4. Opel Ampera
Op de valreep van 2011 komt Opel met de Ampera. De elektrische Ampera is ruim genoeg om te fungeren als zakelijke auto én gezinswagen. De standaard actieradius is zo’n 80 kilometer, maar met de ingebouwde range extender kan deze uitgebreid worden naar ruim 500 kilometer. De auto wordt geleverd met een gratis startpakket, waarbij onder meer gekeken wordt of de Ampera via je eigen stroomvoorziening opgeladen kan worden.

5. Renault Kangoo Z.E.
Om elektrisch rijden ook voor bedrijven aantrekkelijk te maken, introduceert Renault komend jaar de elektrische Kangoo. Deze bestelwagen heeft een actieradius van 160 kilometer en heeft naast twee zitplaatsen een nuttig laadvermogen van 4m3. Ook voor deze Renault geldt: opladen kost slechts 2 euro.

Bronnen: Toyota, Renault, BNR Nationale Autoshow, Opel, Nissan

Lees ook:
Elektrisch rijden
Autobezit zal halveren in Nederland
Duurzaam ondernemen. Dat levert op.