Foto: Claudia Pietryga

Gwdihw wattes? Ook ik heb het even moeten opzoeken. Je spreekt het als Goody-hoo en betekent ‘uil’ in het Welsh. Een uil staat voor wijsheid en siert dan ook de schattige blikjes met een hoog hebben-gehalte.

De balsems worden gemaakt in Conwy in Noord-Wales. Gwdihw bestaat inmiddels vijftien jaar en maakt nog veel meer smeersteltjes voor bijvoorbeeld je handen, voeten en ook lekkere balms die je helpen ontspannen voor het slapen gaan. De producten bevatten geen agressieve stoffen en zijn dierproefvrij. De kruiden worden lokaal geproduceerd en de overige oliën en wassen zijn natuurlijk (let op: niet speciaal biologisch!).

Ik kocht een jutten zakje met drie lipbalms ‘smoochy lips’ in de geuren vanille, kersen en ananas. Elk blikje bevat 25 gram balsem en de geuren ruiken best intens, maar niet op een vervelende zoete manier. De gebruikte oliën zijn olijf- en kokosnootolie. Daarnaast bevatten alle blikjes bijenwas en calendula.  Eigenlijk verschillen de blikjes alleen op geur. Mijn favoriet is trouwens de vanillevariant. I love me some vanilla!

De balsem kan een beetje hard worden wanneer het bijvoorbeeld koud is in huis (of in je tas), maar smelt als je er met je vinger overheen gaat. Op je lippen laat het een licht glansje achter. Mijn ervaring is dat deze balsem een stuk langer blijft zitten dan bijvoorbeeld Labello die er al na een kwartiertje af gaat. Moet wel zeggen dat de balsems van Gwdihw minder lang blijven zitten dan die van bijvoorbeeld Badger.

Ik kocht dit super leuke zakje voor elf euro bij Beautydrogist, maar ik zie dat de goodybag in deze variant niet meer te koop is. Ze zijn ook via de Gwdihw site te koop of misschien via andere (Britse) webshops. Super leuk feestdagencadeautje ook. Voor iemand anders of natuurlijk gewoon jezelf 😉