Bron: tnarik, flickr

Volgens berekeningen van MilieuCentraal kunnen we jaarlijks per persoon makkelijk vijftig kilo minder afval produceren zonder onze levensstijl aan te passen. De grootste winst kunnen we daarbij halen door minder voedsel weg te gooien. Dat kan door zorgvuldig in te kopen, op maat te koken en voedsel goed te bewaren. Zo zouden we al 30 kilo minder afval produceren. Reclamedrukwerk weigeren scheelt vervolgens al weer 14 kilo.

Wanneer we minder afval produceren, verbruiken we ook minder grondstoffen en energie. Het inzicht van MilieuCentraal levert zo een mooie besparingskans, want vijftig kilo per persoon is bijna 10 procent van alle afval die we jaarlijks weggooien (540 kilo).

Jammer genoeg vermeldt MilieuCentraal niet hoe ze deze resultaten hebben berekend, maar wel licht de organisatie toe dat het grootste deel van het weggegooide voedsel bestaat uit bedorven producten. Daarnaast gaat bijna een derde van de maaltijden naar het afval, omdat er meer is gekookt dan echt nodig is en mensen de kliekjes de volgende dag niet gebruiken in een salade of soep.

Reclamedrukwerk kunnen we vermijden door een sticker op de brievenbus te plakken tegen ongeadresseerd drukwerk. Makkelijk minder afval veroorzaken lukt ook door het weigeren van losse plastic tasjes (3 kilo) en bier uit statiegeldflesjes drinken in plaats van uit bik of eenmalige glazen flesjes (1,6 kilo).

Tien procent minder afval is overigens nog niks vergeleken bij de prestatie van het Engelse echtpaar Richard en Rachelle Strauss. Zij leefden een heel jaar zo bewust dat ze slechts een vuilniszak afval produceerden, in een heel jaar. Zij bezochten daarvoor veel boerderijwinkels, namen altijd eigen tassen en dozen mee naar de winkel en stuurden chipszakjes naar de Fillipijnen waar er pennenbakjes van werden gemaakt.

Bron: MilieuCentraal

Lees ook:

Actie tegen zwerfvuil haalt 221.861 drankverpakkingen in 1 dag op

Slechts een vuilniszak met afval… Per jaar.

Onze euro’s gaan naar ItaliĆ«, hun gif komt naar ons