Foto: Stig Nygaard, Flickr

IJsland besloot in 2010 om niet de kosten voor het ineenstorten van de eigen banken, waaronder Icesave, terug te betalen. Nederland en het Verenigd Koninkrijk werden daar de dupe van. Volgens sommigen is IJsland echter een lichtend voorbeeld van democratie omdat haar burgers weigerden de kosten te betalen voor de janboel die banken maakten.

Een opiniestuk gebaseerd op een Italiaanse radiodocumentaire geeft een prikkelend beeld hoe het IJslandse besluit om niet te betalen tot stand kwam. Het land, failliet geraakt door banken die teveel uitgeleend hadden, liep aan de leiband van het IMF en de EU. Totdat het volk op de rem trapte en in een referendum de plannen van de regering afwees. Sindsdien is in IJsland een democratsche hernieuwing aan de gang. IJsland ontwierp onder andere een open source grondwet.

“Het geloof dat burgers moesten betalen voor de fouten van een financieel monopolie, dat een hele natie belast moest worden om private schulden te betalen, was in stukken gegooid. Dit transformeerde de relatie tussen burgers en hun politieke instituties.”

Het is de vraag of Nederlandse en Engelse spaarders het met deze analyse eens zullen zijn. De bankensector is immers onder het toeziend oog van de IJslandse overheid te groot geworden. Dus waarom zouden de IJslanders niet voor de problemen hoeven te betalen die ze zelf hebben toegestaan?

Toch verwoordt het stuk een verlangen dat de laatste tijd steeds breder gedeeld wordt op het internet en daarbuiten: een verlangen naar een krachtige democratie die weer van de burgers is en die niet aan de leiband van grote bedrijven of financiële instellingen loopt.

Bron: Bellacaledonia.org.uk

Lees ook

Occupy opgelet: de oplossing voor de crisis ligt in IJsland

#transition: bezet je eigen straat

Rijken smeken om meer belasting: voor zichzelf