Zitten in je tent voor een beurs of bank verandert de wereld niet. Het is goed om een punt te maken, maar om echt de wereld te veranderen moet je nog een stapje verder gaan. Dat vindt Rob Hopkins, oprichter van de Transition Town beweging. Op zijn weblog reflecteert Hopkins over zijn bezoek aan Occupy London op 9 november. 

#transition

Transition Town is een concept om met een eigen munt, eigen zonnepanelen en windmolens en eigen voedselproductie een lokale gemeenschap te transformeren in een betere, milieuvriendelijkere plek om te leven. Er zijn veel verwantschappen tussen #occupy en #transition: beide zijn protestbewegingen tegen de overmacht van het grote geld en ‘Big Oil’.

Ruimte voor discussie

Occupy brengt volgens Hopkins veel goeds: “Wat zo belangrijk is en wat occupy doet, is een ruimte bewaren. Het bewaart een ruimte waar discussie kan plaatsvinden op eigen voorwaarden over wat kapot is en gemaakt moet worden. Het is doortrokken van een besef dat dit een cruciaal moment van verandering is: alles ligt op tafel en ‘business-as-usual’ is geen optie meer.”

Zelf doen

Toch vindt Hopkins dat het beter kan. Wat hem opvalt tijdens zijn bezoek van het kamp is dat veel mensen tegen iets zijn, maar niet zo goed weten hoe het anders kan of hoe het probleem opgelost kan worden. Volgens Hopkins is transition een natuurlijke opvolger van occupy: “Je zou kunnen zeggen dat Occupy voorstelt om, bijvoorbeeld, Wall Street te bezetten. Transition stelt voor dat je jouw eigen straat bezet, zelf bonen en zonnepanelen opzet, in plaats van tenten.”

Bron: transitionculture.org, via treehugger

Lees ook

Transition: samen met je buurt werken aan olie-onafhankelijkheid

PVV is partij van vervuilers en monddoodmakers

Elke Nederlander kan makkelijk 50 kilo minder afval produceren