contri, Flickr.com

contri, Flickr.com

De Britse prins Philip haalde onlangs hard uit naar windmolens. Volgens de echtgenoot van koningin Elizabeth werken windmolens niet, zijn ze compleet afhankelijk van overheidssubsidies en bestaat de opbrengst vooral uit sprookjes. Ook in Nederland klinkt regelmatig kritiek opΒ  windmolens. Maar hoe zit het nu echt: draaien ze alleen op subsidie, of niet?

Duurder dan gas en steenkool
Het plaatsen van een windmolen kost ongeveer anderhalf tot twee miljoen euro. Via de subsidieregeling duurzame energieproductie (SDE+) probeert de overheid deze kosten te verlagen en de productie van windenergie te stimuleren, zodat in 2020 14 procent van de geproduceerde energie duurzaam is. Hoewel het opwekken van windenergie relatief goedkoop is, is het nog altijd duurder dan energie die met gas en steenkool wordt opgewekt. Het verschil wordt gesubsidieerd, waardoor consumenten voor groene energie hetzelfde betalen als voor grijze energie.

Minder CO2-uitstoot
Daar staat tegenover dat windenergie veel milieuvriendelijker is. Door windenergie kan het gebruik van fossiele brandstoffen terug worden gedrongen. Dit leidt tot een verminderde CO2-uitstoot en minder fijn stof in de lucht. Dit verlaagt weer de maatschappelijke kosten van energie; medische kosten en kosten die te maken hebben met klimaatverandering. Ook is de wind een duurzame energiebron en maakt het opwekken van windenergie ons minder afhankelijk van olielanden.

Lekker laten draaien?
Wie puur naar de elektriciteitsprijs kijkt, ziet dat windenergie op dit moment nog veel duurder is dan energie gewonnen uit gas en steenkool. Wie ook de maatschappelijke kosten van beide vormen van energie bekijkt, ziet dat het verschil steeds kleiner wordt. Dankzij subsidies kunnen de ontwikkelingen rondom windenergie versneld worden. Hierdoor kost windenergie naar verwachting in 2020 hetzelfde als grijze energie en is subsidie misschien niet meer nodig.

Bronnen: The Guardian, Wikipedia, Rijksoverheid

Lees ook:

Zelf geld verdienen met wind.
WNF: regering wil duurzame energie, maar weet het zelf nog niet
Duurzaam ondernemen. Dat levert op.