Nog langer sms-en, facebook en bellen met je mobiel. Foto: colinlogan, Flickr

Moderne smartphones slurpen veel energie waardoor ze vaak maar een dag op één acculading werken. Finse wetenschappers hebben een oplossing gevonden die het stroomverbruik van smartphones met 70% vermindert. De wetenschappers ontwikkelden een netwerk proxy, een contactpunt voor mobiele telefoons die een groot deel van het internetverkeer voor telefoons regelt. De 3G internetverbindingen zijn een belangrijke oorzaak van het hoge stroomverbruik in smartphones. De proxy zorgt ervoor dat de smartphones veel minder hard hoeven te werken en dus langer een volle accu houden.  

De wetenschappers zelf zien vooral mogelijkheden in Afrika en andere ontwikkelingsgebieden voor hun vinding “Het gebruik van mobiele telefoons groeit snel [in deze gebieden], echter het gebruik van internetdiensten wordt gehinderd doordat gebruikers geen toegang hebben tot het elektriciteitsnetwerk om hun telefoon op te laden.”

Voor Nederlanders zal deze proxy echter ook een welkome aanvulling zijn. De korte accuduur van veel telefoons is een bron van grote frustratie. Ook is het een stap op weg naar groenere elektronica, met een lagere impact op het milieu.

Bron: Physorg.com

Lees ook

Elektronica zonder groene zorgen

Productie van eerlijke mobieltjes stap dichterbij

Leek Apple maar meer op Siemens