Ode presenteert op vrijdag 10 februari een live web-evenement met Tex Gunning, lid van de raad van bestuur van AkzoNobel, over een nieuwe economie en samenleving. Deelname is gratis, registratie is wel verplicht en biedt de mogelijkheid tot stellen van vragen waarop Gunning tijdens de sessie zal reageren.

Tex Gunning, topman van AkzoNobel uit zijn zorg over de wereld die hij voor zijn dochter zal achterlaten. In zijn diepgaande analyse van de kwalen van de moderne maatschappij stipt hij diverse thema’s aan waarvoor actievoerders al vanaf de jaren zestig op de barricaden zijn geklommen. Gunning stelt vast dat het overheersende economische paradigma gecorrumpeerd gedrag in de hand werkt: ‘Hoe kon Alan Greenspan denken dat je niet gecorrumpeerd raakt als je in één jaar miljoenen kunt verdienen door het bundelen en doorverkopen van leningen?’

Hij rekent ook af met het streven naar winstmaximalisatie en de – verkeerde – berekening van winst waardoor afval en milieuvervuiling naar toekomstige generaties worden afgewenteld. Gunning bekritiseert de onrechtvaardige verdeling van de welvaart in de wereld, die vaak wordt gepresenteerd als een ‘verwaarloosbaar neveneffect’ van de economische vooruitgang.

Hij schrijft: ‘Ik wil niet dat mijn dochter opgroeit in een wereld waarin mensen hun identiteit ontlenen aan hun economisch succes, waar economische ongelijkheid als feit is geaccepteerd en ziekten kunnen worden bestreden, maar medicijnen onbereikbaar zijn voor te veel mensen in ontwikkelingslanden.’

Gunning legt uit hoe we het huidige model van economische welvaart kunnen inruilen voor een model van totale welvaart en welke rol het onderwijs kan spelen in het creëren van een waardevolle samenleving voor onze kinderen.

Het goede nieuws is dat een lid van de raad van bestuur van een van de grootste ondernemingen ter wereld zo’n essay publiceert. Dit toont aan dat de wereld verandert en vooruitgaat. Dat is hoopgevend, ook al geeft het dagelijkse nieuws vaak een andere indruk.

Lees hier het essay van Gunning in Ode.

Inschrijven voor het gratis online evenement met Tex Gunning op vrijdag 10 februari via www.odelive.net

Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand