Foto: Kurhan stock.xhng

Sinterklaas, kerst….elk jaar moet je maar weer iets leuks bedenken om te geven. Breek jij ook altijd je hoofd over leuke geschenken voor de feestdagen? Hieronder tien tips voor meer eco-verantwoorde cadeaus.

 

 

 

 

 

  •  Laat voor kinderen de grote speelgoedketens links liggen en ga eens op zoek naar kleine zaakjes waar bijvoorbeeld houten speelgoed wordt verkocht. Zit zo’n winkel niet bij jou in de buurt? Tegenwoordig kun je alles online bestellen!
  • Iemand uit je familie in het najaar bevallen? Speel daar op in met verantwoorde kraamcadeaus en lekkere verzorgingsspulletjes voor de kersverse mama.
  • In plaats van cosmetica, kleding, modeaccessoires zoals tassen en sieraden en wijn uit bekende winkels kies je voor de biologische of eco-variant of je bestelt het online. Kijk eens bij eco-goodies voor een verzameling van enkele duurzame winkels.  Ook eco: snuffelen bij tweedehands winkels.
  • Denk aan een ervaring in plaats van een cadeau (verpakt in papier = afval!). Je kunt bij boekhandels bijvoorbeeld Gift for 2 kopen of Google op ‘ervaring’ en ‘cadeau’. Of misschien nog wel leuker: maak zelf een waardebon. Denk dan aan ‘uitwaaien met lekker lang gesprek tijdens strandwandeling’ of ‘koeien melken op bio-boerderij’. Een ervaring kun je trouwens ook prima aan oudere kinderen geven.
  • Gaat iemand op zichzelf of heeft hij een huis gekocht? Geef een boek cadeau over inrichten met tweedehands en vintage meubelen of gerecyclede materialen.
  • Geef geen prullen, maar praktische cadeaus met bij voorkeur een eco-tintje voor in huis. Daar heeft de ontvanger altijd wat aan.
  • Adopteer een kip of boom. Niet alleen een mooie gedachte, maar ook nog eens super origineel.
  • Maak zelf een cadeau. Een leuke toilettas of portemonnee, bak een pot, knutsel een opwindbare radio in elkaar, timmer een poppenhuis, haak een knuffelbeest, pimp een shirt of misschien ben je wel zo handig dat je een kledingstuk kunt maken. Helemaal eco als je het van ‘afval’ of tweedehands materialen maakt.
  • Waardebon voor lekker uit eten bij een verantwoord restaurant of jij gaat koken met biologische ingrediënten. Of geef een vegetarisch kookboek ter inspiratie om een dag minder vlees te eten per week. Niet speciaal duurzaam, maar wel leuk: bundel familierecepten en maak daar een leuk boekje van.
  • Is iemand net voor zichzelf begonnen? Maak een leuk bureaupakket van duurzame kantoorartikelen zoals gerecyclede pennen, een stapler (nietmachine zonder nietjes) en gerecycled papier. Kijk eens bij bureaubewust of groenekantoorartikelen voor ideeën.