blue man, Flickr.com

blue man, Flickr.com

In Nederland verdwijnt jaarlijks 30 tot 50 procent van het geproduceerde voedsel in de vuilnisbak. De kosten per jaar? 4,4 miljard euro. Voor een groot deel gaat het hier om producten die nog prima gebruikt kunnen worden, maar waarvan enkel de uiterste houdbaarheidsdatum verstreken is. Experts vragen zich daarom af: is de houdbaarheid van de THT-datum inmiddels niet verstreken?

 

Niet meer ruiken of proeven
Voor veel consumenten is de houdbaarheidsdatum heilig. Een pak yoghurt dat een dag over datum is? De vuilnisbak in. Een blik soep dat eigenlijk drie maanden terug al op had moeten zijn? Direct weggooien. Even ruiken of de yoghurt echt zuur is, of proeven of de soep echt niet meer te eten is gebeurt niet meer. En dat is zonde, want dit zorgt voor veel onnodige verspilling van kostbaar eten. De aangegeven houdbaarheidsdatum is namelijk zelden ook echt de uiterste houdbaarheidsdatum. Fabrikanten zitten liever aan de veilige kant en nemen daarom een ruimere marge.

Bovendien is de houdbaarheid ook afhankelijk van de eigen opslag. Een pak melk dat te lang buiten de koelkast heeft gestaan kan al voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum zuur worden, terwijl een pak vla dat netjes in de koelkast gestaan heeft vaak ook nog wel een paar dagen extra mee kan. Als de uiterste houdbaarheidsdatum niet meer vermeld wordt, worden consumenten gedwongen om echt te kijken of te proeven of iets nog goed is. Dit verkleint de kans op verspilling.

2-uursborging in de horeca
Ook in de horeca zorgen strenge regels met betrekking tot de houdbaarheid voor veel verspilling. Producten die langer dan 2 uur buiten de koeling hebben gestaan, moeten standaard weggegooid worden, zelfs als ze nog prima te gebruiken zijn. Volgens onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research zou een verlenging van deze zogenoemde 2-uursborging kunnen leiden tot veel minder verspilling.

Tips om zelf voedselverspilling te voorkomen

  • Niet-bederfelijke producten in poedervorm of in afgesloten potten, blikken of plastic verpakkingen kunnen vaak nog tot maanden na de houdbaarheidsdatum mee. Ze zijn dan niet altijd even smakelijk, maar echt ziek zul je er niet van worden. Het proberen waard dus.
  • Voor verse producten geldt: ruik eraan en kijk naar de kleur. Als het stinkt of verkleurd is, kun je het beter weg doen – zelfs als de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is. Anders kun je het best nog proberen.
  • Gebruik je gezonde verstand: vieze plekjes op appels of beschimmelde delen van kaas kun je gewoon wegsnijden. Schimmel op jam is weg te scheppen. Beschimmelde groenten zijn niet meer te eten, maar kun je wel op je composthoop gooien.
  • Oefen jezelf in kliekjeskoken; restjes groenten zijn makkelijk te verwerken in hartige taarten, een restje aardappels bak je op of verwerk je in aardappelpannenkoekjes en kaaskontjes kun je eenvoudig raspen en in de vriezer bewaren.

Bronnen: Etenisomopteeten.nl, Food & Biobased Research / Wageningen UR, Clubvan30, AGF

Lees ook:

Dumpvoedsel scoort in economische crisis
Eten wat de afvalbak schaft
Duurzaam ondernemen. Dat levert op.