Foto: Oregon State University, Flickr

Voor de toekomstige groei van zonne-energie zijn goedkope, milieuvriendelijke en efficiënte materialen nodig. De huidige zonnepanelen bevatten echter vaak dure, zeldzame en giftige materialen. Onderzoek naar “gekkengoud”, oftewel pyriet, brengt een doorbraak naar een nieuwe generatie zonnepanelen een stuk dichterbij. 

Pyriet, een metaal dat erg op goud lijkt, werd lange tijd gezien als een goede kandidaat om zonnepanelen van te maken. Het neemt energie uit de zon namelijk uitstekend op. In de praktijk bleek het metaal niet goed te werken. Wetenschappers van Oregon State University in de VS zijn er recentelijk achter gekomen waarom niet. Pyriet blijkt bij het bakken van zonnepanelen stoffen te vormen die de omzetting van zonlicht in elektriciteit blokkeren.
De wetenschappers gingen vervolgens op zoek naar stoffen die dezelfde voordelen als pyriet hebben, maar niet de nadelen. Ze kwamen uit op ijzer silicium sulfide. Het voordeel van deze materialen is dat ze veilig, stabiel en goedkoop zijn. Een van de onderzoekers, Douglas Keszler, verwacht dat met deze materialen een nieuwe generatie van hoog-efficiënte en betaalbare zonnepanelen zal ontstaan, en dat “is precies wat we nodig hebben voor een bredere toepassing van zonne-energie.”

Bron: Physorg.com

Jij kan het ook