Citroën C Zero. Foto: FaceMePLS, Flickr

In een stad als Rotterdam staan alleen al 100.000 lichtmasten. Zou het niet handig zijn als je daar elektrische auto’s mee zou kunnen opladen? In veel gevallen zijn de benodigde parkeerplaatsen al naast de lantaarnpaal aanwezig.

Met dat idee zijn lichtmastfabriek Sapa, energiebdrijf Eneco en ontwerpbedrijf Mango aan de slag gegaan. Ze presenteren op 6 december in Drunen het allereerste oplaadpunt voor elektrische auto’s dat eenvoudig in een standaard lichtmast kan worden ingebouwd, de zogenaamde ‘oplaadlantaarnpaal’.

Tijdens een persrondleiding door de fabriek van Sapa in Drunen wordt duidelijk dat een gewone lichtmast met minimale aanpassingen een oplaadlantaarnpaal wordt. Door de modulaire bouw van de oplaadunit kan het aantal oplaadpunten snel worden uitgebreid tegen lage kosten. Op 8 december kan het publiek de oplaadlantaarnpaal zien op de beurs voor Verkeer Mobiliteit 2011 in Expo Houten.

Jij kan het ook:

Elektrisch rijden

Energie besparen