jmlawlor, Flickr.com

jmlawlor, Flickr.com

Kerst en kerstbomen lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo onlosmakelijk, dat er jaarlijks bijna 100 miljoen kerstbomen geproduceerd worden. In de Verenigde Staten zijn dat er zo’n 36 miljoen, in Europa tussen de 50 en 60 miljoen. Dat lijkt niet zo goed voor het milieu, want zorgen bomen niet voor gezonde lucht? De schade valt mee als je kiest voor een echte groene kerstboom. En dat kan zo.

Neem geen boom
De groenste optie is natuurlijk helemaal geen boom nemen. Is dat niet haalbaar, dan kun je overwegen om buiten een boom te versieren. Haal na de kerst de slingers en lampjes er weer uit en kan de boom gewoon blijven staan, zonder kans op een vroegtijdige dood.

Ga voor echt
Wie toch graag gezellig binnen rond een boom wil zitten, kan het beste voor een echte boom kiezen. Veel echte kerstbomen worden namelijk speciaal voor de kerstdagen geplant en dragen dus niet bij aan ontbossing. Nepkerstbomen klinken milieuvriendelijker, omdat ze elk jaar weer gebruikt worden. Meestal worden ze echter gemaakt van vervuilend PVC en duurt het na afvoer letterlijk nog eeuwen voor ze helemaal afgebroken zijn. Wil je toch graag een kunstboom, zoek er dan een uit die gemaakt is van gerecyclede materialen en uit Nederland komt.

Kies een kluit
Echte kerstbomen zijn verkrijgbaar met en zonder kluit. Kies altijd een boom met kluit. Kerstbomen met kluit zijn na de feestdagen weer buiten te planten en werken zo weer mee tegen de opwarming van de aarde. Het overplanten hoeft niet altijd in de eigen tuin; je kunt ook kijken of je je boom in de buurt kwijt kunt. Als je geen boom met kluit wilt, gebruik de boom dan na de kerst als brandhout of maak er compost van.

Bronnen: The Daily Green, Treehugger

Lees ook:
Sint stelt jongeren teleur met smerige mobieltjes
10 tips voor duurzame cadeaus voor de feestdagen
Stop de plastic soep