Klimaatonderhandelaar (NOS)

De klimaatconferentie in Durban is vandaag nog verder uitgelopen. Het overleg tussen de ruim 200 landen was al vertraagd doordat het nogal moeizaam verloopt, maar de onderhandelingen zijn vandaag nog verder vetraagd door een nepakkoord dat werd verspreid onder de aanwezigen. Het fop-voorstel werd gestuurd naar de onderhandelaars met een briefje waarin stond dat het was opgesteld door Mexico, de EU, de VS, Brazilië, Zuid-Afrika, India en China. Het werd echter ook afgewezen door verschillende van de genoemde landen, omdat het voorstel afweek op voor hen belangrijke standpunten.

Volgens The Guardian willen de landen half 2012 al een nieuw akkoord bereikt hebben, terwijl het nep-akkoord erover rept om dan te beginnen met het werken aan een nieuw klimaatakkoord. Ook ontbreken juridisch bindende afspraken over CO2-uitstoot en ambitieuze doelstellingen.

De voorzitter van de conferentie Maite Nkoane-Mashabane ontkrachtte het nep-akkoord in een officieel bericht, maar de nep-tekst ging wel ten koste van veel kostbare tijd. De onderhandelingen worden nu een race tegen de klok, want veel onderhandelaars moeten weer naar huis.

Desondanks blijven sommige aanwezigen volgens The Guardian hoopvol gestemd. De slopende onderhandelingen hebben namelijk al een breed gesteund voorstel opgeleverd waarbij alle grote economieën akkoord gaan met emissiebeperkingen die op zijn laatst in 2020 ingaan. De vraag is echter of er genoeg tijd over is om dit voorstel, dat wél serieus is, nog in stemming te brengen.

Terwijl de gevolgen van klimaatverandering inmiddels wereldwijd te voelen zijn volgens Grist.org, in de vorm van overstromingen en zware stormen dringt de vraag zich op na de moeizame conferenties in Kopenhagen en Durban of de politiek ooit in staat is met een oplossing te komen. Gelukkig meldt het NOS-journaal dat grote bedrijven het wachten op de politiek zat zijn. Zij zetten zelf stappen, zoals je kunt zien in onderstaande video.

Ook burgers nemen het klimaatheft in eigen handen, zoals bijvoorbeeld blijkt uit de 21 Transition Towns die Nederland al kent en 62 plaatsen of wijken waar initiatiefnemers medestanders zoeken.

UPDATE:
Vanmorgen werd bekend dat er een mager akkoord is bereikt in Durban. Er komen onderhandelingen over de reductie van broeikasgassen door alle deelnemers. Die moeten een klimaatverdrag opleveren dat uiterlijk in 2020 van kracht wordt.

De Europese Unie, ontwikkelingslanden en eilandstaten die dreigen te verdwijnen onder de stijgende zeespiegel wilden bindende afspraken maken over de vermindering van CO2-uitstoot. Belangrijke vervuilers als China, India en de VS wilden echter alleen vrijwillige toezeggingen doen. Zie: www.nos.nl

Lees ook:

Transition Towns maken hun buurt olie-onafhankelijk

Waarom Durban zinnig én zinloos is

Afkicken van je olieverslaving