Foto: Soksia, Flickr

Twaalf plantentelers die zich verenigd hebben in het initiatief ‘Air so pure’ claimen dat planten in de klas het klimaat op een natuurlijke manier zuiveren. Hun speciaal geselecteerde planten blijken bewezen luchtverfrissers: ze neutraliseren schadelijke gassen door ze op te nemen en af te breken, ze verbeteren de luchtvochtigheid door hun regulerende verdampprocessen en ze maken de lucht gezonder door effectief CO2 om te zetten in zuurstof.

Nu klassen steeds groter worden, is zo’n betaalbare vorm van luchtverversing meer dan gewenst. Stop dertig kinderen en een onderwijzer in een lokaal van vijftig vierkante meter en de slechte luchtkwaliteit zorgt voor sloomheid en sufheid. Maar ook voor slaperigheid, hoofdpijn en vermoeidheid. En dit heeft uiteraard gevolgen voor de leerprestaties.

Onderzoeksbureaus TNO en Fytagoras onderzochten daarom de claim van Air so pure op vier scholen in Gouda, Den Haag en Leiden. Het resultaat staat deze week in Onderwijsblad, het tweewekelijkse magazine van de Algemene Onderwijs Bond (AOB), maar valt ook te lezen op de website Airsopure.nl.

Beide bronnen vermelden dezelfde resultaten. Klanten in de klas hebben inderdaad de volgende positieve effecten:

  • 10 – 20%  CO2-reductie
  • Afbraak van formaldehyde en onfrisse geuren, binnen 45 minuten
  • 7% minder gezondheidsklachten
  • Meer dan 20% betere score bij taken en toetsen (een 35% betere score op de geheimschrifttest)

Maar het Onderwijsblad plaatst ook een aantal kritische kanttekeningen. Zo blijkt de lucht in lokalen door de grote klassen na een halve lesdag al zo slecht, dat je het klimaat niet met alleen planten kunt verbeteren. Bovendien moeten planten wel kunnen groeien willen ze CO2 uit de lucht halen, en daarvoor bleek in de klaslokalen onvoldoende daglicht aanwezig. Om het CO2-gehalte in de klas terug te brengen naar aanvaardbare niveaus zou je een klas moeten omtoveren in een plantenkas met daglichtlampen.

CO2 wordt altijd in verband gebracht met de opwarming van de aarde, maar ook op scholen is het terugbrengen van te veel CO2 van belang. Kinderen ademen zuurstof in en CO2 uit, waardoor de luchtkwaliteit in de klas snel achteruit gaat. Maar een lager CO2-niveau is niet het enige dat telt voor een frissere lucht, volgens de onderzoekers. De luchtzuiverende werking op andere terreinen bleef namelijk wél intact bij weinig daglicht. Zo worden schadelijke stoffen voor de luchtwegen en slijmvliezen nog steeds uit de lucht gehaald, al binnen 45 minuten. Daarvoor waren echter wel veel planten nodig: één plant per twee leerlingen, plus een aantal grote planten achterin de klas. Dat maakte de klassen “nogal vol” volgens de onderzoekers.

Als we planten dus structureel willen inzetten als luchtverversers, zullen we daarvoor een oplossing moeten vinden. Er schijnen bijvoorbeeld al wandconstructies te zijn waarbij planten in de hoogte kunnen groeien. En hoe erg is het eigenlijk om les te krijgen temidden van planten? Waarom leren kinderen niet direct raamtuinieren op scholen? Zo krijgen ook stadskinderen groene vingers, groeien ze op in een schone(re) lucht en hebben ze betere leerprestaties.

Bronnen: Onderwijsblad (nr. 20, 10 december 2011) en Airsopure.nl

Lees ook:

Snel hogere oogst met open source raamtuinen

Atsma wil praten over groene educatie

VVD, CDA en SP tegen onderwijs voor schone planeet, SGP voor