De schadelijke gevolgen van plastic

Sinds het begin van de ‘Plastic Age’ is plastic is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Kijk alleen maar eens naar de hoeveelheid plastic in je keukenkastje. Maar hoe zit het eigenlijk met de schadelijke gevolgen van de plastic soep die we met z’n allen gecreëerd hebben? We zoeken het voor je uit tijdens deze week zonder afval.

Te land

Per jaar wordt er ongeveer 368 miljoen ton plastic geproduceerd, wat in 1950 nog maar 2 miljoen ton was. Een enorme explosieve groei dus. Zo’n 40% van alle plastic wordt al binnen een maand weggegooid. Veel van dit type plastic komt in het milieu terecht als zwerfafval, waar het tot 100 jaar kan duren voor het afgebroken is. Ook het afvoeren van plastic naar stortplaatsen is geen oplossing; daar levert het stof-, stank- en geluidsoverlast op voor de directe omgeving en is de kans op ongedierte en ziekten veel groter. Toch is van de 9.2 miljard plastic tot nu toe geproduceerd wel 5 miljard op vuilnisbelten of in het milieu terecht gekomen. Je zou verwachten dat de plastic soup alleen naar de zee verwijst, maar er zitten meer microplastics in onze akkers, en dus ook in ons eten, dan in de oceaan. De reden hiervoor is de microplastics die in zoveel producten zitten, zoals verzorgingsproducten.

Ter zee

Van de 5 miljard plastic die jaarlijks op vuilnisbelten belandt, stroomt een deel naar de oceanen, elk jaar zo’n 5 tot 13 miljoen ton plastic. Dit is funest voor veel vogels en zeedieren: zij kunnen het plastic per ongeluk opeten en hierdoor sterven. Jaarlijks leidt dit tot het omkomen van een miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren, schildpadden en ontelbare vissen. Sommige inschattingen voorspellen zelfs dat op dit tempo, de oceanen in 2050 uit meer plastic bestaan dan vissen. 

En in de lucht

Bij de productie van plastic komen schadelijke chemicaliën in de lucht terecht, waaronder CO2. Dit leidt tot opwarming van de aarde en is slecht voor de gezondheid. Ook het verbranden van plastic brengt schadelijke stoffen in de atmosfeer.

Schade beperken

De schadelijke gevolgen van plastic kunnen het best ingeperkt worden door minder plastic te gebruiken. Dat scheelt in de productie en maakt dat minder plastic in het milieu terecht komt. Dit kan op wereldniveau, maar ook in het klein, in je eigen omgeving:

  • Raap zwerfafval op. Je hebt het er misschien niet neergegooid, maar het is er wel. Raap het op als je het ziet en zorg ervoor dat het op een verantwoorde manier wordt afgevoerd.
  • Koop minder plastic voor eenmalig gebruik. Ga bijvoorbeeld voor onverpakte groenten en fruit en zoek naar kartonnen verpakkingen.
  • Koop alleen wat je nodig hebt. Te veel kopen kan leiden tot meer verspilling, dus meer plastic dat (onnodig) weggegooid wordt.
  • Weiger reclamedrukwerk. Dat scheelt bomen en soms ook plastic verpakkingen.
  • Weiger losse plastic tasjes. Regel een mooie katoenen tas of hergebruik de plastic tasjes die je al hebt.

Een kijktip om meer te weten te komen over de gevolgen van plastic is de documentaire A Plastic Ocean. Ze laten niet alleen de oorzaken en gevolgen van plastic zien maar geven ook oplossingen. Bekijk de trailer hier:

Meer te weten komen over zero waste? Lees onze 7 tips voor een week zonder afval, 5 manieren om microplastics uit je leven te bannen en onze tips om zero waste boodschappen te doen. Je kunt dit weekend ook meedoen met een Zero Waste Tour in je eigen stad of dorp, waarbij een zero waster je meeneemt naar de beste plekken om verpakkingsvrij boodschappen te doen!

Bron: Plastic Soup Foundation.

6 gedachten over “De schadelijke gevolgen van plastic”

  1. De berg afval in de stille oceaan is groter dan gedacht en als je dat ziet dan schrik je wel. het kan gaan ten koste van vissen en vogels en oceaan leven. Hoop op bewustwording en dat ze hier rekening mee houden er zo bewust mogelijk mee om te gaan. Het is heel erg dat dat ten koste van vissen en vogels gaat. Vroeger was de natuur nog zo puur en onbedorven. Nu zie je dat albatrosvogels stikken in het plastic en ook walvissen waar er dan steeds minder van komen alleen al door die plastic soep. Voor een schone planeet ook voor de volgende generatie.

  2. Ongechloreerd papier en luiers, en dat afval biologisch afbreekbaar is. Sommigen gebruiken katoenen luiers en het is ten eerste goedkoper en ook beter voor het milieu. Ze zouden het kunnen hervullen. Het op nieuw gebruiken van de flacon en weer hervullen. Ook in nanodeeltjes silliconen mocrobolletjes in toiletartikelen die niet in de natuur vergaan. Die plastic soep die in de oceaan is en bewustwording en educatie om er anders mee om te gaan. Afval van elkaar scheiden. Hoop dat er een uitvinding komt om die plastic soep in de oceaan terug te dringen voor een beter oceaan leven voor vogels en vissen. Geen plastic tas meer aannemen, en er een van linnen katoen of jute meenemen of ander duurzaam materiaal. Milieuvervuiling is de nieuwe hoofdzonde. .

  3. Pingback: Door verantwoord ondernemen maken we samen de wereld weer een stukje mooier - Entrepreneursblog.nl

  4. De argumenten in dit artikel zijn er voornamelijk op gebaseerd dat plastic niet hergebruikt wordt. Maar we hebben in Nederland een gescheiden afvalinzameling, waarbij plastic apart ingeleverd wordt. Daar gebruik van maken vermindert veel van de problemen rond plastic verpakkingsmateriaal.

    Verder ben ik niet bereid voetstoots aan te nemen dat kartonnen of papieren verpakkingen milieuvriendelijker zouden zijn dan plastic. Productie van papier en karton kost grote hoeveelheden water en energie, en dat geldt ook voor gerecycled materiaal. Recycling geeft ook afvalstoffen (van drukinkt, enz.).

Reacties zijn gesloten.