Een potlood, een blindbeweegbal en een set sleutelhangers met instructies. Ogenschijnlijk zijn het voorwerpen die niks met elkaar te maken hebben, maar dat ziet industrieel ontwerper Pieter Desmet heel anders. Voor hem zijn het typisch voorbeelden van producten die mensen gelukkig kunnen maken. Als ‘associate professor’ aan de TU Delft onderzoekt hij hoe we producten kunnen designen die ons leven duurzaam verrijken.

Want al hebben we bij het meerendeel van de producten die we kopen positieve associaties, meestal zijn die binnen een week weggeëbt. Daardoor zijn we ondanks een flink hoger materieel welzijn amper gelukkiger dan 50 jaar geleden. De groeiende afstand tussen die twee noemt Desmet de ‘Happiness Gap’.

In deze TEDx-talk aan de Hogeschool van Utrecht legt hij uit hoe je producten kunt ontwerpen die deze kloof overbruggen. Volgens hem is daar een fundamenteel andere benadering van productdesign voor nodig. Een design waarin emoties centraal staan, want die helpen ons om in actie te komen, maar kunnen dat ook verhinderen, bijvoorbeeld als we ons bedreigd voelen. Een goed design neemt deze bedreiging weg.
Dat is een belangrijk inzicht, zeker wanneer je bedenkt dat 80% van ons geluk voortkomt uit de activiteiten die we doen. Volgens Desmet bepalen de volgende criteria of je gelukkig wordt van een bezigheid. Goed design speelt hier op in en verbindt de aspecten met elkaar:

  • Talent & vaardigheid: de activiteit moet passen bij mijn talenten en vaardigheden.
  • Bijdrage: ik moet het gevoel hebben dat ik een waardevolle bijdrage lever.
  • Plezier: ik moet plezier hebben in de uitvoering.
  • Persoonlijke waarden: de activiteit moet niet botsen met mijn persoonlijke waarden.

Bijna geëmotioneerd geeft hij het perfecte voorbeeld van een product dat voldoet aan alle criteria: de blindenbeweegbal. Een van de onderzoeksters uit zijn team ontdekte dat ziende kinderen rennen vooral leuk vinden wanneer ze alle kanten op kunnen gaan. Voor blinde kinderen is dat uiteraard lastig. Daarom werd een grote bal ontwikkeld waarin de kinderen wél op die manier kunnen rennen zonder bang te hoeven zijn ergens tegenaan te lopen. Het resultaat hiervan was dat blinde kinderen dol enthousiast aan het ‘rennen’ waren. Ouders vertelden blij dat ze hun kinderen nog niet eerder zo uitgelaten hadden zien spelen.

Bronnen: TEDx HU en Bijgespijkerd.nl

Lees ook:

Optimistisch de crisis door met deze anti-stress tips

50 dingen waar een mens het meest gelukkig van wordt

10 redenen waarom groene mensen gelukkiger zijn