Spakattacks, Flickr.com

Spakattacks, Flickr.com

Tijdens koude winterdagen is het verleidelijk om je auto voor je weggaat vast aan te zetten. Zodra je instapt is het dan heerlijk warm. Bovendien scheelt het krabben. Er zijn automobilisten die beweren dat ze dit niet voor zichzelf doen, maar voor hun auto. De motor opwarmen zou extra goed zijn. Tijd om deze mythe voor eens en voor altijd te ontkrachten; hierbij 7 redenen waarom het voorverwarmen van je auto helemaal geen goed idee is.

1. Het gaat ten koste van je motorvermogen
Het voorverwarmen van de auto is helemaal niet goed voor de motor. In stilstand werkt die namelijk niet efficiënt, waardoor de prestaties van de motor langzaam maar zeker achteruit gaan. Op de lange termijn kost dit je motorvermogen.

2. Opwarmen gaat langzamer
Als je vooral gaat voor comfort, dan kun je beter een rondje rijden. Rijdend warmt de auto namelijk veel sneller op dan in stilstand. De moderne elektrische auto’s bieden nog een aantrekkelijker alternatief: bestuurders kunnen hun mobiele telefoon gebruiken om de auto vast voor te verwarmen, zonder dat de motor hiervoor aan hoeft te staan.

3. Het vervuilt je motor
Tijdens stationair draaien gebruikt de auto een rijk brandstof-mengsel. Dit kan leiden tot aanslag op de gasklep. Bij diesel-auto’s levert het extra veel roet op. In beide gevallen vervuilt het de motor op dezelfde manier als wanneer je alleen maar korte ritten maakt.

4. Het is dodelijk
Staat je auto in de garage? Dan kan voorverwarmen dodelijk zijn. Zelfs als je de deur open houdt wordt de bestuurder blootgesteld aan CO2 en verschillende andere gassen. Heb je een garage die vast zit aan je huis, dan kunnen die gassen zelfs het huis binnenstromen.

5. De uitstoot van schadelijke gassen is groter
Als een auto moet opwarmen terwijl het buiten min twee is, dan is de uitstoot van stikstofoxiden vier keer groter dan de uitstoot van een reeds opgewarmde motor. Voor Vluchtige Organische Stoffen geldt zelfs dat er acht keer zoveel wordt uitgestoten.

6. Je auto kan gestolen worden
De meeste mensen gaan tijdens het voorverwarmen weer even naar binnen. Nog ontbijten of spullen bij elkaar zoeken. Dat betekent dat je auto buiten staat, met de sleutel in het contact en in veel gevallen zelfs open: een perfecte kans voor een autodief.

7. Het kost geld
Last but not least: het kost geld. Elke dag de auto tenminste vijf minuten voorverwarmen levert jaarlijks niet alleen een CO2-uitstoot op van 220 kilo, maar kost ook nog eens zo’n €40 aan brandstof.

Bronnen: The Daily Green, AD.nl

Lees ook:
De fiets als redder der wereld
Lantaarnpaal laadt elektrische auto op
In 6 stappen naar minder spullen en evenveel comfort