Bron: mararie (Flickr.com)

Kerst is een feest van overconsumptie, er wordt vaak veel weggegooid. Dat is zonde. Dus wil jij dit jaar vroeg beginnen met je groene voornemens? Kook dan een duurzaam kerstdiner. Een duurzaam (en milieubewust!) kerstdiner betekent bewust kiezen en koken. Maar bovenal betekent het geen voedsel verspillen. Voedsel weggooien kost namelijk veel geld en energie. Milieu Centraal, een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven, geeft tips voor een duurzaam en milieubewust kerstdiner.

Kies (vlees)vervangers bewust
Onze voeding bevat diverse bouwstoffen, waaronder eiwitten. Dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel bevatten veel eiwitten, maar zitten ook in plantaardige producten. Kies bijvoorbeeld voor peulvruchten, eieren, kant-en-klare vleesvervangers en tofu.

Kies niet voor transport per vliegtuig
Het vervoer van bederfelijke producten, zoals asperges, peultjes en verse kruiden, van een ander continent naar Nederland, gaat vaak per vliegtuig. Dit vervoer leidt tot veel CO2-uitstoot. Voedsel dat per schip wordt vervoerd, geeft veel minder uitstoot. De Groente- en fruitkalender kan je helpen om klimaatvriendelijke groenten en fruit te kiezen.

Eet seizoensgroenten
De teelt van groenten of fruit in een verwarmde kas kost meer energie dan teelt op de vollegrond. Daarom hebben veel producten uit de kasteelt een hoge klimaatbelasting. Kies daarom voor Nederlandse groenten en fruit van het seizoen. Denk bijvoorbeeld aan pastinaak, pompoen en rode kool.

Milieuvriendelijk geteelde groenten
Biologische producten met het Milieukeur-logo voldoen aan strenge milieueisen op het gebied van het gebruik van energie, uitstoot van schadelijke stoffen, afval, mogelijkheden tot hergebruik en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Kies dus voor producten met dit logo.

Koop op maat
Stop met veel te veel inslaan voor kerst. Probeer niet al te grote hoeveelheden zuivel, vleeswaren en fruit te kopen. Zo voorkom je dat je voeding moet weggooien omdat het te lang is blijven liggen. Het blijkt dat in een gemiddeld Nederlands huishouden ruim negen procent van het gekochte vaste voedsel onnodig in de vuilnisbak verdwijnt. Dit is ruim 40 kilogram per persoon per jaar, wat neerkomt op zo’n 150 euro.

Bewaar voedsel
Deel je koelkast en voorraadkast zo in dat je een goed overzicht hebt op de voorraad. Op deze manier voorkom je dat de houdbaarheidsdatum van producten verloopt. Etenswaren blijven het langste goed wanneer je ze bij de juiste temperatuur bewaart. Deze informatie vind je op de verpakking.

Kook op maat
Bijna een derde van het voedsel dat we weggooien, bestaat uit maaltijdresten. Koken op maat is dΓ© manier om milieubewust te eten en deze verspilling tegen te gaan. Blijven er toch restjes over, verwerk deze dan binnen drie dagen in een andere maaltijd.

Bron: Milieucentraal.nl

Lees ook
Groente- en fruitkalender
Schrijven helpt je sneller aan werk
Overhemden die je nooit meer hoeft te wassen
3 tips om klimaatvriendelijk te leven