Sneller zwanger door Mediterraaans dieet?

Ook dit jaar zijn er weer veel wetenschappelijke resultaten naar buiten gebracht op het gebied van gezondheid. Zo maakt dankbaarheid gezond en doet goed ademhalen wonderen voor je humeur. Maar er is meer ontdekt. We nemen je mee door de gezondheidswetenschap van 2011.

Minder eten houdt het brein jong
Wie minder eet, schakelt een molecule in die helpt om het brein jong te houden. Te veel eten kan weer leiden tot hersenbeschadigingen, zo blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door Giovambattista Pani, onderzoeker aan de Katholieke Universiteit van het Heilig Hart in Rome. Op dit moment is het onderzoek alleen nog maar op muizen gedaan, maar met aanvullend onderzoek hoopt Pani te ontdekken of dezelfde effecten ook bij mensen merkbaar zijn.

Vitamineslikkers roken meer
Onderzoekers uit Taiwan ontdekten dat we massaal denken dat we onoverwinnelijk worden van vitaminepillen en dat het ons een vrijbrief geeft om slecht te eten, meer te roken en minder te bewegen. Maar vitaminepillen zijn niet per definitie gezond, blijkt uit het groeiende aantal diagnoses van onder andere obesitas, hart- en vaatziekten en osteoporose. Maar sommige mensen nodig hebben het nodig om hun dieet aan te vullen met bepaalde vitaminen en mineralen, zoals vitamine D.

GSM geen kankerverwekker
Deense onderzoekers concluderen dat het gebruik van een mobiele telefoon het risico op kanker niet vergroot. “Deze resultaten zijn het sterkste bewijs tot nu toe dat het gebruik van een mobiele telefoon het risico op kanker in de hersenen of het centraal zenuwsysteem bij volwassenen niet lijkt te verhogen”, aldus Hazel Nunn, hoofd van een Britse onderzoekscentrum naar kanker.

Mediterraans dieet verkleint kans op vruchtbaarheidsproblemen
Vrouwen die mediterraans eten hebben minder kans op problemen om zwanger te raken, aldus Spaanse onderzoekers. Dr. Jorge Chavarro waarschuwt dat deze resultaten zijn gebaseerd op observaties, niet op een experiment. “Dit betekent dat er niet voldoende gegevens zijn die daadwerkelijk aantonen dat dit dieet een vrouw helpt om zwanger te worden.” Het kan echter geen kwaad om een Mediterraans dieet te gaan volgen als je zwanger wilt worden, want het lijkt wel degelijk indirect effect te hebben op de ovulatie.

Meditatie is goed tegen ADHD
Ervaren mediteerders hebben minder last van op zichzelf gerichte gedachten, die vaak een kenmerk zijn van dagdromen, ADHD en sommige geestelijke aandoeningen. Ze richten zich meer op het hier en nu, ook als ze niet mediteren of zich concentreren. Dit blijk uit onderzoek van de Amerikaanse universiteit Yale. Het bleek dat ervaren mediteerders beter in staat waren om hersengebieden af te sluiten die geassocieerd worden met dagdromen , angsten en ADHD. Ook waren breingebieden die je eigen gedachten onder controle houden actiever bij deze groep.