Bron: Ferran (Flickr.com)

Het is de tijd van goede voornemens. Veel mensen zouden graag willen stoppen met roken in 2012, om verschillende redenen. Bijvoorbeeld gezondheid of vanuit financieel oogpunt. Maar er is nog een reden om te stoppen met roken: het maakt gelukkig. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wisconsin.

Kwaliteit van leven
Opmerkelijk resultaat, aangezien veel rokers denken dat de kwaliteit van leven lager wordt als ze gestopt zijn met het genotsmiddel. Dr Megan Piper besloot deze theorie te testen. Zij volgde ruim 1500 mensen die stopten met roken gedurende drie jaar en richtte zich in het bijzonder op het geluksgevoel op gebied van bijvoorbeeld gezondheid, werk en sociale contacten.

Bevordering van het welzijn
De onderzoekers onder leiding van Piper ontdekten dat mensen die geen sigaret meer aanraakten merkten dat de kwaliteit van leven verbeterde en ze minder stressoren hebben. Daarnaast werd de gezondheid ook als beter ervaren. “Rokers geloven misschien dat stoppen met roken ervoor zorgt dat ze minder tevreden zijn met hun kwaliteit van leven, omdat ze denken dat het hun routines in de war gooit, relaties dwarszit of omdat ze door te stoppen met roken ook minder goed met dingen om kunnen gaan,” aldus Piper. “Maar dit onderzoek levert het bewijs dat stoppen met roken het welzijn juist bevordert.”

Bron: Men’s Health, Scientias.nl

Lees ookGezondheidswetenschap van 2011 in vogelvlucht
10 groenste apps Sleutel tot huwelijksgeluk