Foto: Cook4472, Flickr

In Nederland was 2011 weliswaar warm, maar er werd geen record bereikt. Met een gemiddelde temperatuur van 10,9 haalde 2011 de derde plaats in de top 10 van warmste jaren ooit. De VS kende wel een opmerkelijk nieuw klimaatrecord. Op 27 april werd Amerika getroffen door 199 tornado’s op één dag, 51 hoger dan het vorige record van 148 dat werd gemeten op 4 april 1974. Wanneer het aantal doden, de schade en de financiële verliezen worden opgeteld, bleek dit jaar bovendien het meest desastreuze tornadojaar in de geschiedenis, volgens de website Scientific American.

Of dit record valt toe te schrijven aan klimaatverandering, is lastig hard te maken. Maar volgens klimaatwetenschappers bij NASA is de kans groot dat klimaatverandering leidt tot meer tornado’s. Nu de CO2-uitstoot wereldwijd nog steeds sterk groeit, 45% tussen 1990 en 2010, valt te vrezen dat het record niet lang zal standhouden.

Maar wellicht kunnen we de CO2-uitstoot trend ombuigen. Duitsland, de vierde economie ter wereld, slaagt er al in om 20% van de electriciteitsproductie op te wekken met duurzame bronnen zoals zon, wind en biomassa. Daarmee leveren duurzame bronnen bij onze Oosterburen meer electriciteit dan kolen of aardgas. Als het zo’n grote economie lukt, dan moet het in andere landen toch ook lukken?

Bronnen: Planbureau voor de Leefomgeving en Scientific American.

Lees ook:

Groene stroom tweede in Duitsland, voor atoom- en kolenstroom

Ex-roker is gelukkiger

7 groene dingen die onze grootouders deden