2012 – het jaar dat de zon doorbreekt in Nederland

Zonne Energie TentTerwijl onze economie voortkwakkelde, is er vorig jaar 40 megawatt aan zonnepanelen bijgekomen. Deze toename was twee keer zo veel als het jaar ervoor. Dat betekent exponentiële groei in tijden van economische crisis.
Het lijkt er daarmee op dat zonne-energie ook in Nederland eindelijk op het punt van doorbreken staat. Want niet alleen is de groei sterk, ook de factoren die deze tot nu toe belemmerden, lijken snel te veranderen. Zo komen er steeds meer oplossingen die de installatie van zonnepanelen sterk vereenvoudigen, stroom van zonnepanelen is rendabeler dan grijze stroom en de behoefte is enorm: meer dan de helft van alle huiseigenaren wil zonnepanelen.
Maar er is dit jaar nog een opmerkelijke kentering. De groei kwam tot nu toe namelijk vooral van particuliere initiatieven, terwijl de overheid de ontwikkeling van zonne-energie voornamelijk dwarsboomde. Zo heft de staat belasting als er meer dan 5.000 kwh elektriciteit geproduceerd wordt, dat is iets meer dan 1 gezin per jaar nodig heeft. Hierdoor is het erg lastig om rendabel energie te produceren met bijvoorbeeld een Vereniging Van Eigenaren of coöperatie van burgers.
Zonne Energie Loesje1Maar in politiek Den Haag is de zon ook gaan schijnen. Progressieve partijen als GroenLinks en D66 wilden al de mogelijkheden voor decentrale energie-opwekking verruimen, maar daar zijn nu ook grote partijen bijgekomen zoals de SP en zelf de VVD, terwijl die laatse het woord “duurzaamheid” verder niet gebruikt in zijn nieuwe partijprogramma.
De politieke wil is er daarmee van links tot rechts om mensen geld te laten verdienen aan de zon. En daarmee lijkt één van de belangrijkste oorzaken te worden aangepakt die van Nederland een ontwikkelingsland hebben gemaakt op het gebied van zonne-energie. Want terwijl zonnestroom in Duitsland 3% bijdraagt aan de electriciteitsvoorziening in 2011, is dat in Nederland 0,1%. Ronduit armetierig als je bedenkt dat het Europese gemiddelde 1,4% is.
Maar dat kan dus wel eens snel veranderen, want zonne-energie heeft niet alleen de economische voordelen mee ten opzichte van andere schone energiebronnen, het heeft ook een grote knuffelfactor. Dat merken wij bijvoorbeeld ook op onze Facebook community, de grootste groene van Nederland: elke update over zonne-energie wordt bedolven onder de likes, zoals deze oneliner van Loesje en deze inspirerende afbeelding van een zonne-energie tent.
Lees ook:
Vraag in 1 stap gratis offertes aan van zonnepanelen-leveranciers in jouw regio
Hoe denkt de SP over zonne-energie en windenergie?
Zo krijg je zonnepanelen op je dak

Over de schrijver

7 gedachten over “2012 – het jaar dat de zon doorbreekt in Nederland”

 1. hier in Spanje draaien al vele alleen op zonne-energie helaas is dat in Nederland niet mogelijk, ten eerste te weinig zon ten tweede zal onze graai cultuur het niet toestaan dat iemand stroom heeft zonder dat het hem geld kost. en dat is nu net het probleem wat we hebben er is genoeg energie op aarde beschikbaar, maar de overheid moet daar wel aan verdienen want die denken dat ook de zon en de wind van hun zijn.
  zolang als regeringen en speciaal Brussel die het graaien ook al goed beheerst. zal het niks worden.
  want investeren in dure panelen en dan nog net zoveel per maand kwijt zijn aan stroom als voorheen gaat niet werken. kijk maar naar groene stroom dit is gratis stroom die we van de natuur krijgen wind, maar vreemd genoeg kost die stroom 2 x zo duur als de gewone stroom. omdat mensen dus geen groene stroom afnamen want dat was te duur , hebben we de energie belasting bedacht deze is zo hoog dat we precies zoveel betalen als voor die groene stroom die ze gratis krijgen. dan wordt er over die energie belasting die ongeveer de helft van de kosten zijn ook nog eens 19% btw geheven, dus belasting over belasting. dus worden we twee keer genaaid, als we nu zonnepanelen op het dak leggen mogen we daar straks houderschapsbelasting over betalen waar we dan ook weer 21% btw over mogen betalen.
  dus worden we ook daar mee weer gewoon uitgezogen. ze vragen je om zuinig te zijn met energie en vervolgens gaat de prijs van de energie omhoog want ze willen niet minder verdienen, de snelheid op de Nederlandse wegen wordt 130 km/uur dit is niet om u een plezier te doen maar om meer accijnzen binnen te krijgen.
  ik vraag mij wel eens af hoelang laten wij ons nog leeg zuigen nu nog door de Nederlandse regering en straks door Brussel. mensen wordt wakker je gaat iets goeds doen en wordt er financieel voor gestraft.
  wees wijzer en neem gewoon de stroom af die ze je aan bieden, dan ben je het beste uit en heb je ook geen probleem als de zon een keer niet schijnt.

  1. @cobes, Al eens van salderen gehoord, die belastingvrij gaat? Verder gewoon van het net afkoppelen en voor je eigen energie / stroom zorgen, dus ook geen BTW

 2. "de politieke wil is er daarmee van links tot rechts om mensen geld te laten verdienen aan de zon."
  Ha ha, "what have you been smoking" ??? De energie wet is dusdanig geformuleerd dat de salderings regels elk moment dusdanig kunnen worden aangepast of zelfs door de energie maatschappijen anders worden geinterpreteerd dat het hele terugverdien model in rook op gaat. Als we echt met z'n alle (als particulieren) zonnepanelen zouden plaatsen (als dat uberhaupt kon) zou dat de staat veel te veel belasting schelen. Ofwel, weg voordeel.
  En als (groen) links bij de volgende bezuinigingsronde moet kiezen tussen pensioenleeftijd omhoog of mensen die ruim 2x modaal verdienen hun stroom laten salderen, weet ik wel wat er gaat gebeuren.

 3. Stap 1 is niet offertes vragen aan een verkoper
  De goede stap 1 is kijken of je dak geschikt is.
  Kijk eerst naar deze checklist:
  Het moet tussen ZW en ZO liggen
  Alleen de dakdelen waar geen schaduw op valt, zijn geschikt
  Dakdelen naast pijpjes, schoorstenen en dakkapellen vallen af.
  Bomen die schaduw op het dak geven, maken dat dakgedeelte onbruikbaar.
  Bomen in je eigen tuin kun je snoeien, maar op straat niet.
  Een cooperatief windpark buiten de stad heeft daar geen last van.
  Als je zo hebt geschat hoe groot het dak gedeelte is waar zonnepanelen passen,
  Kijk dan of je een deel daarvan wilt reserveren voor een zonneboiler die warm water levert.
  Dat levert meer besparing op dan zonnepanelen. En een zonneboiler vindt een beetje schaduw niet erg.
  Als je dan weet hoeveel dak je echt hebt, kun je offerte vragen.
  Maar met zonnepanelen op je dak is nog lang niet al je energie duurzaam.
  Reken even mee:
  Een gemiddeld gezin verbruikt 3500 kWh per jaar.
  Daarvoor heb je ca 30m2 schaduw vrij dak nodig.
  Ik schat dat een gemiddeld eengezins woonhuis ca 10 tot 20 m2 schaduw vrij dak heeft op de zon
  Maar wat er past, excl de zonneboiler, is altijd nuittig
  Voor de zonnepanelen er op gaan, wel eerst het dak goed isoleren, want die zonnepanelen liggen er zeker minstens jaar, in dier tijd zul je zeker dat dak willen isoleren. Voorkom dat dan die zonnepanelen er weer af moeten.
  In de komende jaren zullen velen een elektrische auto gaan gebruiken.
  Daarvoor schijn je ook stroom nodig te hebben.
  Ook ca 3500 als je 15000 tot 20000 km per jaar rijdt.
  Dus zou je ca 60m2 schaduwvrij dak nodig hebben, zo veel dak hebben we niet.
  Daarom hebben we ook windparken buiten de stad nodig.
  Die leveren de goedkoopste energie, goedkoper dan zonnepanelen.
  Maar voor een coöperatief windpark moeten mensen zich eerst organiseren en hun belangstelling kenbaar maken. Dat kan op PakDeWind.nl

  1. Aanvulling (er is wat weggevallen)
   Zonnepanelen liggen minstens 20 tot 25 jaar onderhoudsvrij op het dak.
   Maar in dit tijd zul je de randen vast wel eens willen schoonmaken
   Voor 3500 kWh uit zonnepanelen, heb je waarschijnlijk meer dan 30m2 nodig, afhankelijk van de schuinte van het dak en dest verder het van precies zuid is afgekeerd neemt dat benodigde oppervlak toe. Op een ZW of ZO dak, dus 45% van de optimale orientatie af, heb je 30% meer oppervlak nodig.
   Of krijg je 30% minder stroom uit je zonnepanelen.
   Een vergelijking tussen zon en wind
   ca 5000 EUR aan zonnepanelen levert een installatie van ca 3500 Wp op, die levert onder optimale orientatie en schaduw vrij ca 3500 kWh per jaar
   Een stukje windpark in een coöperatief windpark van 5000 EUR levert ook ongeveer 3500 We opwekvermogen op, maar daar komt veel meer kWh uit, ca 10.000 kWh per jaar.
   Dus ipv eigen zonnepanelen zou je ook mee kunnen doen met en cooperatief windpark, dan ben je voor 1500 EUR klaar, of 3000, als je ook de elektrische auto wilt laden met eigen duurzame stroom.
   De stroom van een cooperatief windpark is nl ook al van jou

 4. Het gemiddeld gezinsverbruik is geen 5000 maar 3500 kWh/jaar gelukkig maar!
  Dat zonnestroom rendabel komt door de verplichte gratis opslag in het net, waarmee de overheid zonne-energie bevordert. Ook wordt hier onjuist de indruk gewekt dat zonne-energie aantekkelijker / goedkoper is dan windenergie. Eeenzijdig deels onjuist verhaal

Reacties zijn gesloten.