2012 was beste jaar ooit

Foto: eGuide Travel, Flickr

NRC Next checkt vandaag een bewering die eind 2012 in de Britse opinietijdschrift The Spectator stond: 2012 is het beste jaar ooit. In geen ander jaar hebben we minder oorlogsdoden gezien of zoveel welvaart gehad. Maar klopt die bewering ook? NRC Next komt met een verrassende conclusie.
Je had het misschien niet verwacht, maar de NRC Next geeft de Spectator grotendeels gelijk. Hoewel we in Nederland in crisis-stemming zijn, gaat het wereldwijd gezien best goed.
* Sinds 1970 zijn er elk jaar gestaag minder mensen met ondervoeding.
* De afgelopen decennia sterven er steeds minder mensen vroegtijdig door ziekte. Vooral het aantal doden door infectieziekten zoals tuberculose, malaria en HIV/Aids zijn gedaald.
* Het aantal doden door oorlog is lager dan ooit. Het afgelopen decennium kwam het aantal nooit boven de 100.000, terwijl dit voor 2000 wel altijd het geval was.
* 2011 was, ondanks de crisis, wereld gezien het jaar met de meeste welvaart ooit. De cijfers van 2012 zijn nog niet binnen, maar de trend is duidelijk: sinds 1970 is de gemiddelde Human Development Index, een maat voor welvaart, met 41 procent toegenomen.
Als enige is de inkomensongelijkheid tussen landen toegenomen: voor 1982 was die minder groot. Sinds 2000 wordt de inkomensongelijkheid tussen landen weer kleiner, maar is nog niet op het niveau van voor 1982.
De NRC Next classificeert de bewering dat 2012 het beste jaar ooit was, dan ook als “grotendeels waar”. “Of 2012 een beter jaar was dan 2011 of 2007 is lastig te zeggen. Wel duidelijk is dat de wereld er de laatste jaren volgens de meeste indicatoren die we hier bekeken er steeds verder op vooruitgaat.”
Wie nog niet overtuigd is, zou onderstaande video moeten zien. Onderzoeker Hans Rosling laat met cijfers op indrukwekkende wijze zien hoe de wereld de afgelopen 200 jaar steeds rijker en gezonder is geworden.

Bron: NRC Next, youtube
Lees ook
De cijfers tonen het: alle mensen worden rijker en gezonder
5 plaatsen waar de plastic tas verboden is
Zo wordt een groene druppel een golf

Over de schrijver