Foto: Gary Koelling, Flickr

Volgens Ugly Food in Venlo is ons beeld van perfecte appeltjes en peren over datum. Hoewel de kranten vol staan over de crisis, voedselbanken overuren draaien en de wereld 925 miljoen mensen met honger telt, gooien we dagelijks uitstekend voedsel weg. Aardappels in de vorm van hartjes, tomaten met een neus, en wortels in de vorm van…, nou ja, de foto spreekt voor zich.

Ugly Food springt daarom in de bres voor deze lelijkerds. Ze zijn misschien ‘100% ugly, maar 200% tasty’. De organisatie wil deze lelijke eendjes een kansrijke toekomst geven. Voor ziekenhuiskeukens, cateringbedrijven, kantines en restaurants vormen ze namelijk een goedkoper alternatief. Voor deze voedselverwerkers is de smaakbeleving en voedingswaarde het belangrijkste. En of een winterpeen nu twee ‘benen’ heeft, een paprika een extra dikke lob, de smaak is net zo goed. Bovendien ziet niemand de speling van de natuur nog als het eten op het bord ligt.

Initiatiefneemster Sandra Baan in dagblad Trouw: “Ik verdien niets met deze inspanning, maar iedereen heeft zo zijn roeping. Mijn actie is gebaseerd op louter ergernis over het weggooien van zoveel goed voedsel, alleen maar omdat de vorm of de kleur ons niet schikt.”

Baan heeft al met verscheidene kwekers contact over hun ‘lelijke’ producten. Ook met de veiling is ze in gesprek. Daarnaast zijn afnemers erg geïnteresseerd. Baan: “Restaurants in Venlo en over de grens in Krefeld staan te trappelen om mee te doen. Het cateringbedrijf Compass heeft belangstelling en verder heb ik contacten met een ziekenhuis in Venlo. Ik merk dat het erg aanspreekt, maar het duurt altijd even. Zoiets is niet in een week geregeld. Een andere logistiek kost tijd.”

Ben je of ken je telers die Ugly Food willen helpen? Laat het vooral weten, de Limburgers krijgen geen genoeg van lelijke groenten.

Foto: Gary Koelling, Flickr

Bronnen: Dagblad Trouw en AGF.nl

Lees ook:

De tien meest suggestieve groenten op aarde: schuine humor in de keuken

Top 4 schokkende feiten over ons eten

Jij kan het ook: ecovriendelijk en lekker eten