Living Off Grid, Flickr.com

Living Off Grid, Flickr.com

Zonnepanelen leveren energie op. Maar hoeveel en wanneer, dat is voor gebruikers niet altijd zichtbaar. Daarom heeft zonnepanelenfabrikant SunPower Corp. een speciale app ontwikkeld waarmee de prestaties van geleverde panelen via de smartphone gevolgd en gemeten kunnen worden.

Meten en delen
Met de app kan precies gezien worden hoeveel energie de zonnepanelen opleveren en wat het verbruik is van een huishouden. Ook is te zien hoeveel co2-uitstoot er met de zonnepanelen bespaard wordt. De gegevens kunnen realtime bekeken worden, maar het is ook mogelijk om een vergelijking per uur, maand of jaar te maken. De data kan eenvoudig worden opgeslagen en gedeeld worden met vrienden en familie. Deze mogelijkheid bestond eerder ook, maar alleen op de computer. Nu maakt het niet meer uit waar je bent, zolang je je smartphone maar bij de hand hebt.

Toenemende vraag
Met deze nieuwe app wordt handig ingespeeld op de toenemende vraag van consumenten naar zonnepanelen. De stijgende tarieven voor stroom en gas maken van zonne-energie een aantrekkelijk alternatief, zeker nu China ook relatief goedkope zonnepanelen levert.

Zonne-energie opslaan
Ondertussen werken twee Amerikaanse bedrijven aan het ontwikkelen van een opslagfaciliteit voor zonne-energie, zodat het ook gebruikt kan worden als de zon niet schijnt. Deze faciliteiten moeten de zonne-energie gebruiken om water te verwarmen. Dit water zal vervolgens zout verwarmen en het zout dient als energieopslag. De eerste fabrieken die deze techniek inzetten zullen in 2016 en 2017 in gebruik worden genomen.

Bronnen: EcoSeed, Sunpower, Tribune.com, New York Times

Lees ook:
Zeven bespaartips voor wassen en drogen
10 groenste apps
Groene stroom tweede in Duitsland, voor atoom- en kolenstroom