Nick Saltmarsh, Flickr.com

Nick Saltmarsh, Flickr.com

De 51-jarige Steven De Geynst, beter bekend als ‘de muffinman’, is in hoger beroep gegaan tegen de straf die hij kreeg voor het ‘stelen’ van twee dozen muffins uit een afvalcontainer van een supermarkt. De Geynst geeft zelf aan dat hij met de eigenaar heeft afgesproken dat hij afval uit de container mocht halen. Ook zegt hij dat de muffins zo misvormd waren, dat ze niet meer te verkopen waren. Hij had zijn buit aan de voedselbank willen schenken, maar werd tegengehouden door de eigenaar en het personeel. Zij schakelden de politie in.

‘Geen diefstal’
Volgens de advocaten van De Geynst is er ook geen sprake van diefstal. De muffins lagen immers al in de vuilnisbak en waren voor De Geynst gevonden goederen die hij aan een goed doel wilde schenken. En de advocaten zijn niet de enigen die er zo over denken; de zaak trok meer dan honderd sympathisanten. In een protest tegen voedselverspilling, hadden zij eerder al een optocht gehouden voor de muffinman.

Geen Robin Hood
De rechter dacht er echter wél anders over en veroordeelde De Geynst – ook omdat hij al een strafblad had – in mei 2010 tot zes maanden celstraf met uitstel. De Geynst ging vervolgens in hoger beroep en die zaak diende 3 januari. Hij wilde vrijspraak, procureur-generaal Decreus ging voor handhaving van de opgelegde straf.

Decreus benadrukte dat De Geynst geen moderne Robin Hood was, maar dat zijn actie bedoeld was als pure provocatie. Vrijspraak in deze zaak zou betekenen dat iedereen voortaan maar door (andermans) vuilnis zou kunnen gaan graven, wat ook weer gevaar op kan leveren voor de volksgezondheid.

De uitspraak in het hoger beroep volgt op 8 februari.

Bronnen: Nieuwsblad.be, Foodlog

Lees ook:
5 tips om je afvalvoornemens groen te maken
Is onze wegwerpcultuur de oorzaak van recessies?
Limburgers komen in actie voor lelijke en suggestieve groente