De rellen van afgelopen augustus staan menig Londonaar op het netvlies gebrand. Ik vond het zelf ook een angstige tijd. Gelukkig was er voor de groep jongeren die aan het vernielen sloeg na afloop een grotere groep die met opruimen aan de slag ging.
Na de rellen is er uitgebreid gekeken naar specifieke probleemwijken in London. Een van de meest beruchte buurten is Pembury in Hackney. De buurt heeft al sinds de jaren 80 een slechte reputatie, wekelijks zijn er verhalen over de gangs die er vechten (waarbij af en toe ook doden vallen). Tijdens de rellen was dit ook de buurt waar de politie een ware veldslag moest voeren met de bewoners. Hoog tijd dus om de situatie daar te verbeteren!

In een overleg tussen lokale bestuurders en de wijkbewoners werd besloten om de meest vervallen huizen volledig te vernieuwen. In totaal zijn er bijna 2000 huizen compleet gerenoveerd. Daarnaast werd elk dak van elk huis voorzien van een zonnepaneel. De electriciteit die daarmee gegenereerd wordt moet elke bewoner een besparing van 150 pond per jaar opleveren en wordt (onder andere) ook gebruikt voor betere buurverlichting. Daarmee is Pembury nu de groenste wijk van London geworden. Of dit al het geweld in de wijk zal stoppen is onderwerp van discussie, maar het is in ieder geval een stap in de goede richting…