Foto: Tarah Dawdy, Flickr

Amerikaanse onderzoekers  concluderen dat medicijnen het beste werken tegen ADHD. Maar gezonde voeding is daarnaast ook van groot belang.

Er wordt vaak gedacht dat het uitbannen van suiker, en kleur -en smaakstoffen uit het eten helpt tegen ADHD. Ook wordt de laatste tijd het “eliminatiedieet” als oplossing gezien. De Nederlandse onderzoeker Dr. Pelsser kwam op basis van haar onderzoek tot de conclusie dat voeding de belangrijkste oorzaak van ADHD is.  Door te zorgen dat kinderen geen voedingsmiddelen meer kregen waar zij gevoelig voor waren, wist Dr. Pelsser flinke verbeteringen in het gedrag van kinderen te bereiken.

Amerikaanse onderzoekers menen echter dat medicijnen het meest effectief zijn. Op basis van een bespreking van de laatste onderzoeken concludeerden de onderzoekers dat een dieet alleen in veel gevallen niet voldoende werkt. Medicijnen zijn in veel gevallen het meest effectief.

Toch vinden experts dat gezonde voeding bij kinderen met ADHD van groot belang is. Volgens de Amerikaanse psychiater Benjamin Prince is letten op voeding een “complementaire behandeling”, oftewel een behandeling naast gewone medicatie.

Experts geven 2 voedingstips voor kinderen met ADHD:

  • Zorg voor een ontbijt met veel proteïnen, zoals een boterham met pindakaas. ADHD-ers verbruiken veel energie, terwijl hun medicatie het hongergevoel kan onderdrukken. Stevig ontbijten helpt om goed de dag door te komen.
  • Verminder het gebruik van suiker en bewerkt eten. Er bestaat wel een relatie tussen een dieet van junkfood met veel suiker en vet en ADHD. Gezond eten met veel fruit en groente is zeker voor ADHD kinderen een goed advies.

Bron: NPR, Pediatrics

Lees ook

Gezond eten met kinderen

Voeding belangrijkste oorzaak van ADHD

Autisme is een voordeel, geen gebrek