Een prototype van de Waka Waka. Foto: Off Grid Solutions

Waka Waka betekent in het Swahili zoiets als “helder licht”. Het is ook de naam voor een nieuwe LED lamp op zonne-energie, die de huishoudens van 1,5 miljard mensen aan de onderkant van de samenleving moet gaan verlichten. Het Nederlandse bedrijf Off Grid Solutions wist in korte tijd genoeg geld te verzamelen om de eerste modellen te produceren en te testen in Kenia, Nigeria en Zuid Afrika.

Volgens het bedrijf gebruikt WakaWaka een gepatenteerde technologie die de lamp veel efficiënter maakt dan vergelijkbare lampen. De WakaWaka moet gevaarlijke kerosinelampen vervangen die in gebieden zonder elektriciteitsvoorziening vaak gebruikt worden. Deze zorgen voor ongelukken en een ongezond binnenklimaat. Het inademen van de roet van deze lampen is vergelijkbaar met het roken van 2 pakjes sigaretten per dag.

Off Grid Solutions wist een deel van de benodigde investeringsgelden op te halen via de twee crowdfundingsites kickstarter.com en symbid.nl. Zo’n 1.000 investeerders legden met relatief kleine bijdragen in korte tijd €85.000 neer. De WakaWaka was op beide sites een van de meest populaire projecten.

Bron: symbid, kickstarter, Voor de Wereld van Morgen

Lees ook

App meet prestaties van zonnepaneel

Londense relwijk wordt voorbeeldbuurt op zonne-energie

Eco-whizkid gelooft nog steeds in zonneboom