Er zijn auto’s genoeg in Nederland, en toch kennen we veel mobiliteitsproblemen door drukke wegen en overvolle binnensteden. Autodeelnetwerk Toogethr wil hier iets aan doen door leden in staat te stellen met elkaar mee te rijden. Initiatiefnemer Martin Voorzanger noemt Toogethr een marktplaats om ritten, en daarmee autokosten, te delen.

Toogethr speelt, net als Nappcar, WeGo en Mywheels, in op de trend dat we van autobezit naar autogebruik gaan. Volgens sommige deskundigen, zoals Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, zal het autobezit zelfs halveren in Nederland. Vooral jongeren spreekt deze gedachte aan. Want waar ouderen het bezit van een auto nog gelijk stellen aan status en vrijheid, daar zien jongeren weinig vrijheid in filerijden, een parkeerplaats zoeken en 30 euro parkeergeld betalen.

De huishoudbeurs die het netwerk steunt en onderzoek heeft gedaan naar het delen van auto’s, zegt dat mensen dit om drie redenen zouden willen. Ten eerste om te netwerken en kennis uit te wisselen met hun passagier. Ten tweede uit milieuoverwegingen en, ten derde, om te besparen op autokosten.

De afgelopen week ging Toogethr  van start. “We kiezen voor een regionale aanpak en richten ons in eerste instantie op Eindhoven en omgeving. Daartoe werken we nu samen met de High Tech Campus daar”, legt Voorzanger uit op Emerce.nl. “Eerst richten we op het creëren van aanbod. De vraag volgt dan vanzelf.”

Via de Toogethr mobiele web app kun je autoritten aanbieden en zoeken. Zo vind je een goedkope en gezellige reis naar je werk, festival of een andere plek. Op dit moment is de kans nog het grootst dat je een ritje vindt in de regio Eindhoven. Maar hoe meer mensen meedoen met Toogethr, hoe groter de kans dat je ook daarbuiten succes hebt.

Sterk punt van Toogethr is dat het gebruik maakt van een HTML5 web app. Het grote voordeel hiervan is dat je deze niet hoeft te downloaden en installeren, maar gelijk kan starten in je web browser. De Toogethr app, vind je hier: https://m.toogethr.com/. Deze link kun je gewoon gebruiken vanaf je desktop, laptop, iPad en smartphone.

Bronnen: Emerce, Voor de Wereld van Morgen

Lees ook:

Autobezit zal halveren in Nederland

Zeven tips om je huis te verwarmen en daarmee te besparen

10 groenste apps