Foto: Tomáš Obšíva?, Flickr

Zonnebloemen fascineren wiskundigen al jaren. De kleine bloemetjes in het hart van de bloem staan in een opmerkelijk patroon, dat met een wiskundige formule beschreven kan worden. Toen een groep ingenieurs van het Amerikaanse MIT en de Duitse Universiteit van Aken deze formule toepasten op de plaatsing van spiegels in een zonnecentrale, nam de efficiëntie van de centrale flink toe.

Zonnecentrales wekken elektriciteit op door met duizenden spiegels één punt te verwarmen. De plaatsing van de spiegels neemt echter flink wat ruimte in. Tot nu toe werden de spiegels in een soort theateropstelling geplaatst, waarbij tussen de spiegels grote gaten vallen om schaduwvorming te voorkomen. Door de spiegels net als de bloempjes in de zonnebloem te plaatsen, namelijk 137 graden gedraaid ten opzichte van elkaar, namen de spiegels 20% minder ruimte in. De efficiëntie van de centrale werd ook hoger.

“Als we naar 100% of zelfs 10% hernieuwbare energie willen, hebben we grote oppervlaktes nodig. Die kunnen we dus maar beter efficiënt gebruiken,” aldus Alexander Mitsos, een van de MIT onderzoekers.

Bron: Wired

Jij kan het ook