Saussurea pygmaea, het Oostenrijkse zusje van de Chineze “sneeuw lotus”. Foto: wikimedia commons

De Chinezen zijn druk bezig om hun millennia-oude kruidenkunde in te zetten voor moderne geneeskunde. Planten en wortels worden aan wetenschappelijk verantwoorde klinische tests ontworpen om nieuwe medicijnen te ontwikkelen voor de wereldwijde markt.

Eén van de planten die onderzocht wordt is de bloem Tian Shan Xue Lian, de “sneeuw lotus” die in de Himalaya groeit op 3000 meter hoogte. In de traditionele geneeskunde wordt de bloem gebruikt tegen hartritmestoornissen. Chinese onderzoekers hebben de werkzame stof geïsoleerd en nagemaakt. Deze wordt nu in proeven met honden getest, met goede eerste resultaten. De onderzoekers hopen op korte termijn het middel te testen op mensen.

Chinese medicijnonderzoekers worden flink ondersteund door de Chinese overheid. Volgens Reuters is deze ondersteuning te danken aan de wens van de regering om nieuwe en schonere high-tech industrieën te stimuleren: “Chinese wetenschappers krijgen ongekende staatssteun en toegang tot financiering om betere medicijnen en diagnosische instrumenten te ontwikkelen voor chronische ziekten zoals hartfalen en kanker.”

Ook Westerse bedrijven storten zich op de Chinese medicijnmarkt. Analisten verwachten dat de markt voor medicijnen in China in korte tijd flink zal groeien: van 50 miljard dollar in 2010 naar 110 miljard dollar in 2015.

Bron: Reuters

Lees ook

Deze 9 kruiden bestrijden ziektes

Wiskunde van zonnebloemen vergroot efficiënte zonnecentrales

7 natuurlijke middeltjes om je verkoudheid te verlichten