Foto: kayugee (Flickr)

Eet minder suiker en je bent goed op weg om de 100 te halen. Steeds meer onderzoek wijst erop dat insuline resistentie de basis is voor het merendeel van de chronische ziekten die bij ouderdom horen (o.a. hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht, kanker). Insuline resistentie heeft voor een groot deel te maken met de enorme hoeveelheden suiker die we tegenwoordig naar binnen werken: maar liefst 1,5 pond per dag. Ok, dat geldt voor Amerikanen, maar wij zullen daar in Europa niet heel ver onder zitten. Gelukkig is er stevia. Een plantje waarvan de bladeren 30 x zoeter zijn dan suiker maar zonder de ongezonde effecten van suiker.

Insuline-spiegel speelt sleutelrol

Onderzoek onder mensen die ouder dan 100 worden laat vooral zien dat er weinig overeenkomsten in levensstijl zijn; sommigen roken hun hele leven, sommigen hebben een hoog cholesterol anderen laag, sommigen sporten veel, anderen niet. De enige overeenkomst die tot nu toe blijkt: ze hebben allemaal een relatief laag insuline niveau (Bron: Diabetes Health, Ron Rosedale, 2008). Het hormoon insuline regelt dat (bloed)suiker (glucose) in de lichaamscellen wordt opgenomen voor energie. Door frequente hoge afgifte van insuline (vanwege al onze tussendoortjes met relatief veel suiker) en weinig directe verbranding van suikers (omdat we niet meer de hele dag achter beesten aanrennen), worden de insuline receptoren in de cellen steeds ongevoeliger voor insuline: insuline resistentie (lees hier meer over de gevolgen: Suiker: de snelweg naar veroudering).

Stevia zoetste plantje ter wereld

Bij stevia heb je daar allemaal geen last van. Stevia is een natuurlijke zoetstof, gemaakt van een plant uit de zonnebloemfamilie (stevia rebaudiana) afkomstig uit Paraguy. Ok, so far nothing new, (riet)suiker wordt ook van planten gemaakt. Maar het goede nieuws is: de zoetstoffen die in de stevia bladeren zitten (o.a. stevioside) zijn calorie-vrij en hebben geen effect op je bloedsuikerspiegel en insulinespiegel. Bovendien zijn de bladeren 30x zo zoet als suiker (het zoetste plantje ter wereld), en de zoetstof stevioside (die meestal wordt gebruikt) wel 300 x zo zoet (Bron: Weston A. Price Foundation, Sugar Free blues). Ook andere negatieve effecten van suiker zijn bij stevia niet gevonden (geen gaatjes in je tanden, geen voedingsbodem voor candida) (Bron: Stevia Nederland).

Sinds kort te koop

Stevia is pas sinds kort (november 2011) in Nederland te koop omdat het toen pas door de EU is goedgekeurd als natuurlijke zoetstof. Ook in de VS is stevia jarenlang van de markt verbannen (te bedreigend voor de huidige suiker- en chemische zoetstoffenindustrie)  en mocht alleen als voedingssupplement verkocht worden. In Japan daarentegen wordt stevia al volop gebruikt sinds 1970, zonder enig bericht van ongezonde bijwerkingen. In Nederland is stevia inmiddels verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels of online, o.a. bij  www.desteviadrogist.nl. Vooral de kristal-variant die het meest op gewone suiker lijkt is ideaal voor een brownie-festijn zonder schuldgevoel.

Bronnen:

Dr. Mercola, Sugar dangers

Diabetes Health (Ron Rosedale), Insuline, leptin, diabetes and aging, 2008

Weston A. Price Foundation, Sugar Free blues

 

Lees verder: