De Newberry vulkaan. Foto: wikimedia commons

In de Verenigde Staten start een test waarbij de warmte van de slapende Newberry vulkaan in Oregon wordt gebruikt om duurzame energie te produceren. De Amerikaanse overheid en enkele bedrijven, waaronder Google, stoppen 43 miljoen dollar in het project dat een belangrijke boost voor duurzame energie kan opleveren.

In veel gebieden op de wereld is aardwarmte te vinden. Echter, op maar een beperkt aantal plaatsen, zoals Ijsland, kan deze warmte gebruikt worden voor duurzame energie. Er is namelijk water nodig om elektriciteit op te wekken en op veel plekken komt dat niet natuurlijk naar boven. Een nieuwe techniek, hydroshearing genaamd, kan daar verandering in brengen. Koud water wordt dan de grond ingepompt, en komt als stoom of heet water weer naar boven. Deze techniek wordt in de zomer ook in Newberry toegepast.

Als de test succesvol is, ligt de weg open om op veel meer plekken aardwarmte te winnen dan nu mogelijk is. Hydroshearing is echter niet onomstreden. Het lijkt op fracking, een discutabel proces waarbij gas gewonnen wordt uit schaliegesteente. Bij hydroshearing worden, anders dan bij fracking, geen chemicaliën gebruikt. Er zijn echter wel zorgen over aardbevingen die mogelijk ontstaan doordat het water nieuwe scheuren creëert. In nieuwe richtlijnen voor EGS wordt daarom geadviseerd om geen aardwarmteputten in de buurt van bevolkingscentra te gebruiken. Bij de afgelegen vulkaan in Oregon is dat geen probleem.

De voordelen van meer geothermische energie zijn groot. Anders dan wind en zon is het een stabiele bron van energie die rond de klok gebruikt kan worden. Als zorgen rondom aardbevingen weg genomen kunnen worden én de techniek voldoende rendabel blijkt, kan het een belangrijk onderdeel worden in een duurzame energiemix.

Bron: Huffington Post

Lees ook

Voorkomt groen gas de doorbraak van elektrisch rijden in Nederland?

Google brengt enorme voorraden aardwarmte in kaart

Mobiel opladen met water