Gezond oud
Onderzoek wijst uit dat honderdjarigen bepaalde eigenschappen hebben die hen geholpen hebben om deze respectabele leeftijd te bereiken. Zoals de manier waarop ze eten, bewegen en omgaan met stress. Thomas Perl, professor aan de Universiteit van Boston, is van mening dat de levensverwachting verlengd wordt als je je aan de volgende regels houdt:

Flos dagelijks

Het klinkt vreemd, maar dagelijks flossen heeft effect op de levensduur. Het kan helpen om jouw slagaders gezond te houden, omdat het aantal bacteriën in de mond vermindert wordt. Uit studie blijkt namelijk dat mensen die grote hoeveelheden bacteriën in hun mond hebben, meer kans hebben op verdikking in de slagaders wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Wees een gewoontedier

Door het aanhouden van strikte routines, het eten van hetzelfde soort dieet, om dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan, houdt ons lichaam in voortdurend evenwicht. Hoe ouder je wordt, hoe meer tijd het lichaam nodig heeft om te herstellen van een late nacht of teveel alcohol. Hierdoor ben je vatbaarder voor een griepvirus of bacteriële infecties.

Zorg voor minstens zes uur slaap

Om jaren toe te voegen aan jouw leven, moet je zorgen voor tenminste zes uur slaap per nacht. Slaap helpt de cellen in ons lichaam te vernieuwen en het lichaam te reguleren.

Gebruik humor, verminder stress

Bekijk de wereld met een gezonde dosis humor. Het blijkt dat honderdjarigen geen binnenvetters zijn en goed met stress kunnen omgaan. Zoek dus naar manieren om met stress om te gaan: yoga, beweging of meditatie. Regelmatig rustig ademhalen, helpt ook al.

Blijf actief

Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen opeens stoppen met werken obesitas en diverse andere chronische ziekten de kop opsteken. Mensen zijn minder actief, waardoor deze ziekten de kans krijgen. Oplossing is om niet te stoppen met werken of vrijwilligerswerk te gaan doen.

Blijf in contact

Regelmatig in contact blijven met familie en vrienden voorkomt een depressie. Vooral oudere weduwen en weduwnaars kunnen baat hebben bij deze tip. Daarna geeft een dagelijkse verbinding met een goede vriend of familielid het extra voordeel van iemand die ze in de gaten houdt.

Leef religieus

Amerikanen die zichzelf omschrijven als Zevende-dags Adventisten hebben een gemiddelde levensverwachting van 89, ongeveer tien jaar langer dan de gemiddelde Amerikaan. Zij geloven dat het lichaam in bruikleen is van God en leven ook op die manier. Dat wil zeggen: niet roken, alcohol misbruiken of overmatig snoepen. Volgelingen houden meestal een vegetarisch dieet op basis van fruit, groenten, bonen en noten aan en krijgen veel beweging. Ook zijn ze gericht op familie en gemeenschap.

Wees betrouwbaar

Uit langlopend onderzoek blijkt dat mensen die voorzichtig leefden en betrouwbaar waren het oudst worden. Volgens onderzoeker Friedman komt dit omdat deze mensen geneigd zijn om braaf adviezen van artsen op te volgen, vaker een gelukkig huwelijk hebben en tevreden zijn met hun werk.

Bron: Huffingtongpost.com